Kazerne Wageningen

Over de kazerne

In het hart van Wageningen, een stad die bekend staat om de bedrijvigheid en vele studenten, vind je onze brandweerkazerne. Met de vele studentenflats, industrie, en de specifieke ligging – zowel aan het binnenveld als aan de Rijn – hebben we een uitdagend verzorgingsgebied. De grote universiteit zorgt daarnaast voor veel variatie in nationaliteiten waardoor we tijdens onze uitrukken kundig moeten schakelen met mensen over de hele wereld.

Met 45 toegewijde vrijwilligers staan wij klaar om de veiligheid van onze stad en haar inwoners te waarborgen. Met meer dan 200 uitrukken per jaar, is onze inzet net zo divers als Wageningen zelf.

 

Onze post
De ploeg van Wageningen is opgedeeld in drie groepen, elk bestaande uit ongeveer 14 à 15 brandweerlieden. Deze indeling zorgt ervoor dat we efficiënt kunnen werken en dat iedere groep eens in de drie weken een week lang 24/7 dienst heeft. Ons team is een mooie mix van mensen uit alle lagen van de bevolking, van timmerman tot universiteitsprofessor. Binnen het team delen we een sterke onderlinge verbondenheid en respect. Iedereen staat klaar met dezelfde passie en motivatie.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Wageningen zijn we gespecialiseerd in:

 • Natuurbrandbestrijding:
 • Boot: Bij de brandweerpost in Wageningen hebben we een focus op waterhulpverlening. We beschikken over een boot, klaar voor snelle actie bij scheepsbranden of hulp aan jachten met motorproblemen op de Rijn. We assisteren met de boot ook de ambulance en duikers bij noodgevallen op het water.
 • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlaktereddingsteam is gespecialiseerd in het redden van drenkelingen, een belangrijke taak in onze waterrijke regio.
 • Natuurbrandbestrijding: Vanwege de vele natuur in de omgeving zijn we in Wageningen speciaal opgeleid om natuurbranden efficiënt en snel te bestrijden. Met deze specialisatie rukken we niet alleen uit in ons eigen verzorgingsgebied maar ook in andere gebieden in Nederland.

 

Een warme band met Wageningen
Aan de rand van Wageningen, vind je sinds 1986 onze kazerne. Het is een grote doos met 8 deuren erin en is destijds nieuw gebouwd. Vanuit hier rukken we binnen enkele minuten uit naar de verschillende meldingen die binnen komen. Of het nu gaat om incidenten in studentenflats, historische houtbouw in de binnenstad of calamiteiten in het natuurgebied, wij staan paraat om onze gemeenschap te dienen. Onze trainingen op woensdagavond zijn altijd gericht op de specifieke uitdagingen en risico’s van ons gebied zodat we ten allen tijde voorbereid zijn.

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Wageningen hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

 • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, perfect uitgerust voor elke situatie.
 • Tankautospuit reservevoertuig: Inzetbaar als vervanging of ter ondersteuning bij langdurige inzetten.
 • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Ons snelle en wendbare voertuig gebruiken we voor een snelle respons bij reanimaties en andere spoedgevallen.
 • Hoogwerker: Wordt ingezet bij reddingen en brandbestrijding op hoogte. Het dient als extra vluchtroute voor brandweermensen en wordt ingezet ter ondersteuning van de ambulance.
 • Containerwagen: Voor het leveren van een container bij langdurige inzetten.
 • Groot-vermogenspomp met aanhanger: Een krachtige pomp die grote hoeveelheden water kan verplaatsen, ideaal voor zowel wateroverlast (wegpompen) als bij natuurbranden waar veel water voor nodig is.
 • Boot: Onmisbaar voor effectieve reddingen en hulpverlening in en op het water.
 • Manschappenbusje: Ter ondersteuning van de uitrukkende teams hebben we een extra voertuig tot onze beschikking
 • Watercontainer: Wordt gebruikt voor het leveren van water tijdens branden in natuurgebieden. In veel natuurgebieden is de waterwinning een uitdaging.

 

Samen sterk
Hoewel we elkaar buiten de oefenavonden niet veel zien, vormen we binnen de groepen hechte banden. De jongere leden trekken vaak met elkaar op, net als de oudere leden. Onze groep is dynamisch en divers: de jongste is 19 jaar, de oudste 64. Dit brengt een unieke dynamiek en een rijkdom aan ervaringen met zich mee.

 

Meld je aan als vrijwillige brandweer in Wageningen
In Wageningen zetten we ons met hart en ziel in voor de veiligheid en het welzijn van de stad. Bij de brandweer van Wageningen ben je niet alleen deel van een team, je bent deel van een familie die zich inzet voor elkaar en voor de gemeenschap. Als je enthousiast en betrokken bent en iets wilt betekenen voor Wageningen grijp dan je kans en meld je aan als vrijwillige brandweer.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box