Kazerne Voorthuizen

Over de kazerne

Voorthuizen, een levendig dorp met een sterke gemeenschap en een hart voor toerisme, is de trotse thuisbasis van onze brandweerpost. Met een bevolking van ongeveer 10.000 inwoners, die in de zomermaanden verdriedubbelt door toerisme, staat Voorthuizen bekend om zijn gastvrijheid en gezelligheid.

Jaarlijks handelen we rond de 130 uitrukken af, waarbij geen enkele situatie hetzelfde is. Van hulpverlening bij ongevallen tot branden, en van koeien die in de put vallen tot natuurbranden – onze taken zijn divers en onvoorspelbaar. Vooral in de zomer, met toeristische trekpleisters zoals recreatieplas Zeumeren en de vele campings, bruist ons dorp van leven en activiteit. Deze toename van mensen brengt extra uitdagingen met zich mee voor onze brandweerpost.

 

De mensen maken de post
Ons team van 18 vrijwillige brandweermannen komt uit alle hoeken van de gemeenschap. Van zelfstandige ondernemers tot lokale winkeliers, zoals de eigenaar van een tuincentrum en de groenteboer. Deze verschillende achtergronden brengen een rijkdom aan vaardigheden mee naar het korps, wat ons team enorm sterk maakt. Samen vormen we een hechte groep, die regelmatig samenkomt voor trainingen en activiteiten, waarbij zelfs oud-leden maandelijks aansluiten.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Voorthuizen zijn we gespecialiseerd in:

  • Meetploeg/Verkenningseenheid: We spelen samen met 4 andere kazernes een belangrijke rol bij het monitoren en in kaart brengen van vervuiling bij grote branden of lekkages. Onze meetploeg wordt ingezet om de verspreiding van rook of gevaarlijke stoffen te volgen en te bepalen welke maatregelen nodig zijn voor de veiligheid van de omgeving.
  • Natuurbrandbestrijding: Onze speciaal uitgeruste voertuig en getrainde ploeg is klaar voor elke natuurbrand in ons uitgestrekte natuurgebied. Wanneer de nood hoog is, zetten we ons in bij natuurbranden door heel Nederland.

De band met Voorthuizen
Onze betrokkenheid bij de gemeenschap van Voorthuizen is groot. We zijn actief aanwezig bij lokale evenementen zoals de bruisende dorpsdag ‘Voorthuizen Straalt’ waarbij wij vaak een open huis houden op de kazerne. Dit wordt altijd enorm enthousiast ontvangen, zowel door kinderen als volwassenen. Ook tijdens de intocht van Sinterklaas helpen we vaak een handje. We proberen daarnaast eens in de zoveel tijd langs te gaan bij scholen om voorlichting te geven. Onze aanwezigheid en zichtbaarheid in het dorp zorgen voor een sterke verbinding met de inwoners, iets wat we erg belangrijk vinden.

 

Onze voertuigen
Onze post is uitgerust met verschillende voertuigen, elk met een eigen belangrijke rol in onze inzet voor de veiligheid in de regio. In Voorthuizen hebben de we volgende voertuigen staan:

  • Tankautospuit 4×4: Dit robuuste en wendbare voertuig kan rijdend blussen en beweegt zonder moeite door rul zand en lastig terrein. Daarnaast is de wagen ook ingericht voor woningbranden. Zo treden we snel en succesvol op bij zowel woning- als natuurbranden.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Deze wendbare bus is veelzijdig ingericht en gebruiken we voornamelijk om snel uit te rukken bij reanimaties en andere medische noodsituaties.

 

Samen sterk
Het teamgevoel binnen onze post is sterk. Van gezamenlijke oefenavonden tot jaarlijkse uitstapjes en zelfs vakanties met partners, we zijn meer dan collega’s; we zijn een hechte groep die elkaar ondersteunt. Dit zie je terug aan de ere-leden die nog maandelijks langskomen op de oefenavonden. We vinden het prachtig dat mensen die 30 tot 40 jaar bij de brandweer hebben gediend, nog steeds maandelijks langskomen op de post. Deze band draagt bij aan onze effectiviteit en motivatie, zowel tijdens de inzetten als daarbuiten.

 

Meld je aan bij de post in Voorthuizen
Bij de brandweerpost Voorthuizen, zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid en het welzijn van ons dorp. Het is niet zomaar een hobby, het is een prachtige verantwoordelijkheid met veel dankbaarheid. Niet alleen krijg je een financiële vergoeding voor je inzet, je ontvangt ook een gevoel van voldoening en trots dat onbetaalbaar is. Bij de brandweer maak je écht het verschil in het leven van anderen – dat is wat je te wachten staat. Ben je enthousiast? Meld je dan vooral!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box