Kazerne Velp

Over de kazerne

In Velp, waar het dorpse leven overgaat in het natuurgebied van de Veluwezoom, staat onze vrijwillige brandweerpost altijd klaar om te reageren op noodsituaties. Met een afwisselend verzorgingsgebied waar we onder andere een spoorlijn en de IJssel dichtbij hebben, staan we vaak voor afwisselende uitdagingen. Ons korps is voorbereid op de meest uiteenlopende situaties, klaar om snel en effectief te reageren, wat de situatie ook is.

Met meer dan 200 uitrukken per jaar zijn we regelmatig onderweg, constant zorgend voor de veiligheid en het welzijn van de mensen in ons gebied. Onze ligging nabij Arnhem betekent dat we vaak bijspringen bij stedelijke incidenten, maar onze focus ligt ook op de uitgestrekte natuurgebieden rondom. Bemand door vrijwilligers en ondersteund door beroepskrachten indien nodig, is onze post perfect uitgerust om elke situatie effectief aan te pakken.

 

De mensen maken de post
In de brandweerkazerne van Velp vind je een dynamisch team van 18 vrijwilligers, inclusief 16 mannen en 2 vrouwen, die samen heel veel verschillende ervaringen en achtergronden vertegenwoordigen. Van de garagehouder tot de hartafdeling medewerker in het ziekenhuis, elk lid brengt zijn unieke kennis en vaardigheden mee naar de brandweer. Dit zorgt voor enorm veel kennis wat goed van pas komt tijdens de uiteenlopende uitdagingen die we tegenkomen. Samen delen we een passie voor het helpen van anderen en leren we constant van elkaar, wat zorgt voor een hechte en warme werkomgeving.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Velp zijn we gespecialiseerd in:

  • Natuurbrandbestrijding: Onze speciaal uitgeruste voertuig en getrainde ploeg is klaar voor elke natuurbrand in ons uitgestrekte natuurgebied. Wanneer de nood hoog is, zetten we ons in bij natuurbranden door heel Nederland.
  • Verkenningseenheid voor gevaarlijke stoffen: We spelen een belangrijke rol in het in kaart brengen van de effecten van branden of incidenten met gevaarlijke stoffen in ons gebied. Wij bepalen of woningen ontruimd moeten worden vanwege gezondheidsrisico’s.
  • Arbeidshygiëne: Iedere regio heeft een aantal posten die verantwoordelijk zijn voor het veilig en hygiënisch omgaan met vervuilde uitrusting. Na een inzet waarbij pakken blootgesteld zijn aan rook, roet of andere vervuilende stoffen, zorgen wij dat deze ter plaatse worden vervangen. Zo rukken onze brandweermensen altijd met schone en veilige uitrusting uit.

Een warme band met Velp
Onze kazerne in Velp, met een rijke historie, is een centraal punt in het dorp. We zijn zichtbaar en betrokken bij lokale evenementen, waaronder kinderactiviteiten, en werken hard om ons te profileren als een toegankelijke en betrouwbare brandweerpost. We hebben de Velpse brandweervereniging met een oude brandweerauto uit 1937. Deze auto staat bij ons op de kazerne en wordt met enige regelmaat ingezet voor de gemeenschap. Denk aan de intocht van Sinterklaas, bij lokale initiatieven en bijvoorbeeld bruiloften. Op deze manier zijn we zichtbaar en vinden we regelmatig verbinding met de gemeenschap.

 

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Velp hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit 4×4: Dit robuuste en wendbare voertuig kan rijdend blussen en beweegt zonder moeite door rul zand en lastig terrein. Daarnaast is de wagen ook ingericht voor woningbranden. Zo treden we snel en succesvol op bij zowel woning- als natuurbranden.
  • Bus Arbeidshygiëne: Ondersteunt ons met de belangrijke logistieke taak van de arbeidshygiëne en de bijbehorende schoonmaakprocedures.
  • Waterwagen van 16 kuub: Wordt gebruikt voor het leveren van water tijdens branden in natuurgebieden. In veel natuurgebieden is de waterwinning een uitdaging.

 

Samen sterk
Bij onze post in Velp is iedereen belangrijk en staan we altijd voor elkaar klaar. We doen meer samen dan alleen ons werk bij de brandweer. De verbondenheid wordt versterkt door activiteiten buiten de oefenavonden om, zoals gezamenlijk mountainbiken of het bezoeken van de kerstmarkt. Deze activiteiten buiten de brandweer om, helpen ons om een sterk team te zijn. Als we goed met elkaar kunnen samenwerken, kunnen we ook beter ons werk doen. Zo zorgen we samen voor de veiligheid van iedereen in Velp.

 

Sluit je aan bij Brandweerpost Velp
Ben jij gemotiveerd, betrokken en klaar om een verschil te maken in Velp? Sluit je aan als vrijwillige brandweer. Hier vind je een unieke kans om bij te dragen aan de veiligheid van je gemeenschap en jezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Ontdek een uitdagende passie met een leuke financiële vergoeding en een enorme maatschappelijke waardering. Kom bij een team waar jouw inzet echt telt.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box