Kazerne Valburg

Over de kazerne

Valburg, een knus dorp omringd door een landelijke omgeving en met een sterk gemeenschapsgevoel, is de thuisbasis voor onze brandweerpost. Met slechts 2000 inwoners, waarvan één op de honderd lid is van de brandweer, vormt Valburg een hechte gemeenschap. Onze post staat bekend om zijn hands-on mentaliteit en ongekende motivatie. Als betrokken, vrijwillige brandweer zijn wij altijd klaar om te helpen, dag en nacht.

Jaarlijks hebben we ongeveer 30 uitrukken, variërend van reanimaties tot complexe branden en hulpverlening. Ons verzorgingsgebied, dat zich uitstrekt over Valburg en omliggende dorpen, is overzichtelijk maar kent zijn eigen uitdagingen. Wij staan ook klaar voor onze buurdorpen bij grotere branden, waarbij samenwerking voorop staat.

 

De mensen maken de post
Ons team bestaat uit 17 toegewijde mannen, waarvan de meeste jonger dan 30 zijn. Dit jonge team, aangevuld met ervaren leden van 45 tot 50 jaar, brengt een goede mix van energie en wijsheid. Van de handige bouwvakker tot de ervaren boer, van de deskundige hovenier tot de gedreven automonteur, ieder lid brengt zijn eigen specialiteiten mee naar de meldingen. Als waardevolle toevoeging hebben we daarnaast ook drie beroepsbrandweerlieden in het korps die hun vrije tijd inzetten voor de veiligheid in Valburg.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Valburg zijn we gespecialiseerd in:

  • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlaktereddingsteam is gespecialiseerd in het redden van mensen en dieren die te water zijn geraakt, een belangrijke taak in onze waterrijke regio.
  • Hoogspanning op de Betuweroute: Wij zijn getraind voor het omgaan met extreme hoogspanning. De Betuweroute is het belangrijkste goederenspoor van Nederland en loopt van Rotterdam rechtstreeks naar Duitsland. Met een 25000 volt bovenleiding is de spanning ontzettend hoog. In Valburg zijn we getraind in het aarden en testen van de bovenleiding, zodat we in het geval van een incident met de trein de situatie kunnen stabiliseren en veilig hulp kunnen verlenen.

Een warme band met Valburg
Als brandweer in een klein dorp hebben we een hechte band met de inwoners. Dit zien we terug in de vriendelijkheid, de bedankjes maar ook in de aanbiedingen om oefeningen uit te kunnen voeren met het korps op verscheidene locaties. Zo kunnen we regelmatig trainen op de molen die in het centrum van het dorp staat. We oefenen bijvoorbeeld dat we iemand van het gebouw af moeten halen of dat er brand is in de molen. De betrokkenheid bij het dorp maakt ons werk als vrijwillige brandweer extra dankbaar.

 

Voertuigen
Elk voertuig speelt een belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Valburg hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • 4×4 Volkswagen Amarok: Dit stevige en snelle voertuig gebruiken we voor de wateroppervlakte reddingen, de 25K volt ploeg en biedt ons de mogelijkheid om snel ter plaatse te zijn bij medische noodgevallen zoals reanimaties.

 

Samen sterk Ons motto ‘één voor allen, allen voor één’ weerspiegelt onze hechte band. Het is gezellig binnen ons team en dat de verbondenheid is voelbaar. We doen samen mee aan lokale sportactiviteiten, geven voorlichting bij de scouting en zijn altijd bereid om te ondersteunen bij lokale activiteiten. Deze teamspirit draagt bij aan ons vermogen om als eenheid te handelen in noodsituaties, en maakt onze inzet voor Valburg nog betekenisvoller.

 

Meld je aan bij de post in Valburg
In Valburg zijn we altijd op zoek naar nieuwe leden die gepassioneerd zijn over veiligheid en het welzijn van ons dorp. Als je deel wilt uitmaken van een hecht team en een verschil wilt maken in onze gemeenschap, nodigen we je van harte uit om je aan te melden bij onze brandweerpost. Ontdek een betekenisvolle uitdaging waar zowel een financiële als maatschappelijke waardering tegenover staat. Samen zorgen wij voor de veiligheid in Valburg.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box