Kazerne Uden

Over de kazerne

Brandweer Uden is een korps dat bestaat uit 38 vrijwilligers. Vrijwilliger zijn bij de brandweer is goed te combineren met je gewone baan. De brandweer kan rekenen op de inzet van enthousiaste vrijwilligers welke betrokken zijn en wonen of (thuis) werken in de omgeving van de kazerne. Het brandweerwerk voeren zij uit naast hun dagelijkse activiteiten en werkzaamheden. Een mooie en dankbare taak. De opleiding is hetzelfde als die van de beroepsbrandweer. Het verschil met de beroepscollega’s is dat zij een dagtaak hebben bij de brandweer.

Brandweervrijwilliger

Vrijwilligers bij de brandweer hebben verschillende achtergronden en oefenen verschillende beroepen uit, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn mensen die zich lokaal willen inzetten voor anderen in hun omgeving en onder niet-alledaagse omstandigheden hulp willen en kunnen verlenen. Eenmaal kennis gemaakt met het werk en de goede sfeer op de kazerne, betekent dat een nieuwe passie erbij! Brandweer Uden heeft op maandagavond de wekelijkse oefenavond.

Voertuigen en specialismen

De kazerne in Uden beschikt over twee tankautospuiten, een waterwagen en een autoladder. Samen zijn onze voertuigen goed voor +/- 270 uitrukken per jaar.

Autoladder
Een autoladder (in de volksmond ladderwagen genoemd) is een brandweervoertuig dat uitgerust is met een uitschuifbare en draaibare ladder van doorgaans ongeveer 30 meter. Aan het einde van de ladder is een korf bevestigd om personen naar boven of beneden te heffen zonder dat ze de ladder hoeven te beklimmen. De autoladder valt onder de categorie redvoertuigen en wordt voornamelijk in steden gebruikt om brand te bestrijden en slachtoffers te redden uit hoogbouw.

Waterwagen
Een watertankwagen kan wel 16.500 liter water meenemen. Bij een gebouwbrand wordt er meteen een watertankwagen meegestuurd. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen tijd wordt verspild en er zo snel mogelijk voldoende water beschikbaar is om slachtoffers te redden, uitbreiding van een brand te voorkomen en schade te beperken. Om de hele regio te voorzien van voldoende bluswater, heeft de brandweer straks in totaal acht watertankwagens. Waarvan wij er een mogen bemannen.

Meer informatie over Brandweer Uden

Ben je benieuwd of de wereld van de brandweer iets voor jou is en wil je meer weten over de vrijwillige brandweer bij kazerne Uden? Neem dan contact op met kazernecommandant Twan van der Velden via t.vandervelden@brwbn.nl. Of kijk op onze Facebookpagina.

Brandweerkazerne Uden

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box