Kazerne Oosterhout GLD

Over de kazerne

Als brandweer in een dorp dat zowel aan de Waal grenst als nabij grote industrieterreinen zoals park A15 ligt, hebben we te maken met unieke uitdagingen. In Oosterhout heeft onze post een hele centrale plek, gelegen aan de dijk bij de kerk. De post staat er al sinds de jaren 60 en is de perfecte uitvalsbasis voor de vrijwilligers om snel op de kazerne te zijn.

Met 17 vrijwilligers, waaronder 4 vrouwen en 13 mannen, staan we altijd klaar om in actie te komen bij de meest uiteenlopende situaties. Door de mooie verdeling tussen jong en oud zien we dat iedereen beide kanten op leert: de jongeren leren van de kennis en ervaring van de ouderen en de ouderen leren over technologie en efficiëntie van de jongeren. Dit in combinatie met onze verschillende achtergronden, maakt ons enorm sterk in onze aanpak tijdens uitrukken.

 

De mensen maken de post
Onze post heeft recent een mooie verandering doorgemaakt, met voor het eerst de toevoeging van vrouwelijke vrijwilligers. De diversiteit binnen ons team is opvallend; van verpleegkundigen tot laboratoriummedewerkers, van een restauranthouder tot hoveniers. Ieder draagt met zijn unieke achtergrond bij aan ons veelzijdige vrijwilligerskorps. Samen delen we de passie om echt van betekenis te zijn voor de maatschappij en voor de veiligheid van Oosterhout.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Oosterhout zijn we gespecialiseerd in:

  • Verkenningseenheid voor gevaarlijke stoffen: Als een van de vijf teams in de regio spelen we een belangrijke rol in het in kaart brengen van de effecten van branden of incidenten met gevaarlijke stoffen in ons gebied. Wij brengen onze bevindingen over aan het adviesorgaan.
    Bij rookontwikkeling in een wijk of stad spelen wij daarnaast een cruciale rol in de ontruiming. We waarschuwen en assisteren bewoners bij het verlaten van het gebied en controleren achteraf of het veilig is om terug te keren. Zo waarborgen we de veiligheid van de gemeenschap, niet alleen tijdens, maar ook na een incident.
  • Arbeidshygiëne: Iedere regio heeft een aantal posten die verantwoordelijk zijn voor het veilig en hygiënisch omgaan met vervuilde uitrusting. Na een inzet waarbij pakken blootgesteld zijn aan rook, roet of andere vervuilende stoffen, zorgen wij ervoor dat deze ter plaatse al worden vervangen. Zo rukken onze brandweermensen altijd met schone en veilige uitrusting uit.

Een warme band met Oosterhout
In Oosterhout dragen we, zoveel als we kunnen, bij aan gemeenschapsactiviteiten. Onze open dagen en demonstraties trekken veel belangstelling en zijn belangrijk voor het werven van nieuwe aspiranten. Naast brandweerlieden zijn we ook als individuen zeer betrokken inwoners bij de gemeenschap. Het is prachtig om te zien hoeveel waardering en respect we ontvangen vanuit de gemeenschap. Dit merken we vooral na heftige incidenten, bijvoorbeeld na hulp bij reanimaties. Deze waardering en betrokkenheid is wat onze inzet zoveel voldoening en waarde geeft.

 

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Oosterhout hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • Voertuig voor de verkenningseenheid: Een vierwielaangedreven Mercedes Sprinter, die we inzetten tijdens onze gespecialiseerde meettaken. Deze bus zetten wij ook in voor het uitrukken bij medische noodsituaties zoals reanimaties.

 

Samen sterk
Onze brandweerpost in Oosterhout is meer dan een team; we zijn een familie. Naast onze oefenavonden komen we samen voor gezellige momenten zoals de zomerbarbecue en het kerstdiner. We houden ook van gezamenlijke activiteiten zoals bowlen, wat onze onderlinge band versterkt. Deze bijeenkomsten geven ons de kans om elkaar beter te leren kennen en te genieten van elkaars gezelschap.

 

Meld je aan bij de post in Oosterhout
Wij zoeken altijd naar nieuwe vrijwilligers die deel willen uitmaken van ons hechte en dynamische team. Ben je enthousiast, betrokken en wil je een onmisbare, levensveranderende bijdrage leveren aan de veiligheid van Oosterhout? Meld je dan aan bij onze brandweerpost. Wellicht ben jij perfect geschikt als brandweerman- of vrouw en maken we straks samen het verschil in ons verzorgingsgebied.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box