Kazerne Lobith

Over de kazerne

Lobith, een pittoresk dorp in Gelderland, staat bekend om zijn unieke ligging waar de Rijn Nederland binnenstroomt. Omringd door groene landschappen, waterwegen en nabijgelegen dorpen als Tolkamer, Herwen en Spijk, vormt het een uitdagende omgeving voor onze brandweerpost. Als brandweer van Lobith staan we 24/7 klaar om in actie te komen bij noodsituaties. Onze nieuwe, goed uitgeruste post is een centraal punt in de gemeenschap.

Met gemiddeld 60 uitrukken per jaar, staan we klaar voor de meest uiteenlopende situaties: van brandbestrijding tot technische hulpverlening en van waterongevallen tot complexe situaties in de industriële sector. Het waterrijke gebied rondom Lobith, met de Rijn en het Bijlands Kanaal, vereist specifieke vaardigheden en kennis en maakt van Lobith een bijzondere plek.

 

De mensen maken de post
Bij de brandweerpost in Lobith hebben we een gevarieerd en dynamisch team van 20 betrokken vrijwilligers, waarbij de leeftijden variëren van 19 tot 55 jaar. De jongeren brengen nieuwe technieken en frisse ideeën, terwijl de ouderen hun waardevolle ervaringen delen. Ons team kenmerkt zich door de gretigheid om te leren en de vastberadenheid om elke uitdaging aan te pakken.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Lobith zijn we gespecialiseerd in:

  • Boot: Onze boot, die in de kazerne getrailerd staat, stelt ons in staat om in een groot gebied in te zetten, van personen te water tot scheepsbrandbestrijding. We assisteren met de boot ook de ambulance en duikers bij noodgevallen op het water.
  • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlakte-reddingenteam rukt uit bij ongelukken op en om het water. We zijn getraind voor alles wat op het water gebeurt in ons verzorgingsgebied. Dit omvat de Rijn en het Bijlandkanaal met twee havens voor de scheepvaart, en het recreatiegebied De Bijland.

Een warme band met Lobith
Onze post staat midden in de gemeenschap. Tijdens evenementen zoals de vakantiespelen, waarbij we een brandweerdag organiseren, merken we de grote betrokkenheid vanuit het dorp. Onze inzet wordt zeer gewaardeerd, wat we terugzien in de dankbaarheid en het enthousiasme van de inwoners. Buiten onze taken om komen we als team ook samen voor sociale activiteiten, zoals het samen eten van oliebollen op oudjaar.

 

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Lobith hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Wordt ingezet als first responder, voor de uitruk met het oppervlakte reddingsteam én eventueel als trekvoertuig voor de boot.
  • Boot: Onmisbaar voor effectieve reddingen en hulpverlening in en op het water.

 

Samen sterk
Bij onze brandweerpost in Lobith draait het niet alleen om professioneel handelen; wat ons echt bijzonder maakt, is hoe we met elkaar omgaan. Naast de serieuze momenten tijdens uitrukken en trainingen, zijn het juist de kleine dingen die ons verbinden. Even bijpraten met een kop koffie, samen lachen om een grappige anekdote of elkaar een hart onder de riem steken als het even tegenzit. Door deze openheid en het vertrouwen in elkaar, voelt iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd en gaan we niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk voor elkaar door het vuur.

 

Meld je aan bij de post in Lobith
Zoek je avontuur en verbondenheid en heb je een passie voor de brandweer? In Lobith zijn we altijd op zoek naar meer vrijwilligers. Hier vind je niet alleen de kans om een cruciale rol te spelen in de veiligheid van ons dorp, maar ook een hechte gemeenschap waarin je écht iets betekent. Je krijgt waardering, zowel in dankbaarheid van onze inwoners als financieel. En het mooiste? Je maakt deel uit van een groep die samen lacht, leert en levens redt. Samen staan we sterk voor Lobith.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box