Kazerne Ittervoort

Over de kazerne

De post Ittervoort is begin 2020 opgericht door een samenvoeging van de voormalige posten Hunsel en Thorn. Deze fusie is ontstaan door een teruglopend aantal vrijwilligers en het beperkte aantal inzetten van beiden posten.

De nieuwe kazerne is duurzaam en wordt gekoeld en verwarmd met luchtwarmtepompen. Hierdoor is het uitvoeren van een gasaansluiting overbodig geworden. De benodigde stroom die hiervoor nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen. Gezien de tactische ligging is de kazerne goed bereikbaar voor vrijwilligers uit de omliggende dorpen. Het inzetgebied van de post Ittervoort strekt zich grofweg uit over de kernen Ittervoort, Thorn, Neeritter, Hunsel en Grathem. Daarnaast worden ook het industrieterrein Ittervoort, de Rijksweg A2 en diverse hectare buitengebied door onze tankautospuit bediend.

Specialistische taken

Naast het blussen van branden en het assisteren bij diverse incidenten is onze post uitgerust met een tweetal specialistische taken. Ten eerste hebben we de beschikking over een dompelpompunit (een enorme pomp met daarbij 1,5 kilometer aan slangen), welke bij grootschalige branden en/of watertekorten kan worden ingezet. Daarnaast levert onze post enkele functionarissen die optreden bij grootschalige, multidisciplinaire incidenten. Zij maken daar onderdeel uit van een team dat zorgt voor de algemene coördinatie ter plaatse.

Sociale activiteiten

Ook op sociaal vlak is post Ittervoort actief. Zo verlenen we onze medewerking aan sociale activiteiten (Sinterklaas, Sint Maarten, etc.) in omliggende dorpen. Daarnaast is er een eigen stichting (Stichting de Oude Pomp) die zich inzet voor het behoud van oud brandweermaterieel. De stichting vindt haar oorsprong in de samenwerking tussen de voormalige brandweer Hunsel en de brandweer in het Poolse Pogorzela. Onze postleden verzorgen iedere twee jaar waterspellen tijdens de gemeentelijke kinderuitwisseling tussen beide dorpen.

Heb je interesse of vragen over brandweervrijwilliger? Kijk dan op Werken bij Brandweer Limburg-Noord, of neem dan contact op met de postcommandant.

Bezoek de pagina Meer informatie over vrijwilliger worden

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box