Kazerne Heino

Over de kazerne

Bij kazerne Heino zijn alleen brandweervrijwilligers actief. Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Voor hen gelden dezelfde eisen voor opleiden en oefenen als bij de beroepskrachten in Deventer en Zwolle. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.

Kazerne Heino beschikt over diverse voertuigen:

  • Met de tankautospuit rukken we standaard uit
  • De Deco container wordt bij alarmering door ons weggebracht naar locatie met de haakarmvrachtwagen. Post Lemelerveld bemand deze Deco container en is bedoeld voor ontsmetting op grote schaal. Bijvoorbeeld bij een asbestbrand. In de Deco container zit warmwatervoorziening, een doucheruimte, een omkleedplek een tent en de benodigde hulpmiddelen.
  • Een veetakel, deze zit op een aanhanger die door onze bus of tankautospuit wordt voortgetrokken. De veetakel wordt gebruikt als een dier door bijvoorbeeld roosters zakt en omhoog gehesen moet worden.

Verzorgingsgroep

De verzorgingsgroep rukt uit vanuit Heino, in deze groep zitten 12 vrijwilligers. Als de verzorgingsgroep wordt opgepiept, dan rukken we uit met onderstaande voertuigen / middelen:

  • De bus wordt gebruikt voor het voorttrekken van de brandstofaanhanger.
  • De logistieke vrachtwagen, daarin staan aanvullende benodigdheden die nodig zijn bij een groot incident, zoals rampterrein verlichting, een mobiel toilet, waterkanonnen en een slangenbrug t.b.v. grootwater transport.
  • Het haakarmvoertuig wordt gebruikt om de deco container en de verzorgingsgroep container op locatie te krijgen.
  • De brandstofaanhanger, daarin zitten de meest voorkomende brandstoffen (diesel, aspen en benzine) om voertuigen te kunnen bijtanken.
  • De verzorgingscontainer komt er plaatse als er bij een groot incident eten en drinken nodig is. In de verzorgingscontainer zitten tafels, stoelen, tenten, tentverlichting, tentverwarming, een wastafel met stromend water en ontsmettingsmiddelen, koffie/thee, drinken, koeken/repen.

Als er ontbijt, lunch of avondeten nodig is, dan wordt er contact opgenomen met de vaste cateraar. De cateraar bezorgt de bestelling bij de verzorgingscontainer.

Kazerne Heino

Bij kazerne Heino werken 24 vrijwilligers

Kazerne Heino beschikt naast de tankautospuit over een deco haakarmcontainer en een veetakel.

De verzorgingsgroep komt uit Heino, er zitten 12 vrijwilligers in deze groep. Als de verzorgingsgroep uitrukt, dan komen ze met een bus, een logistieke vrachtwagen, een haakarmvoertuig waarop de verzorgingsunit staat en een brandstofaanhanger.

De vaste oefenavond is op maandag

Werken bij de brandweer

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. Meer weten over het werk, de opleiding en vergoedingen die je als brandweervrijwilliger krijgt?

Ga naar de pagina werken bij Brandweer IJsselland
Word vrijwilliger bij kazerne Heino
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box