Kazerne Giethoorn

Over de kazerne

Bij kazerne Genemuiden zijn alleen brandweervrijwilligers actief. Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Voor hen gelden dezelfde eisen voor opleiden en oefenen als bij de beroepskrachten in Deventer en Zwolle. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.

Groep Giethoorn is een bijzondere post vanwege het inzetgebied met veel water en een oude toeristische dorpskern. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee, zoals bereikbaarheid en het grote aantal toeristen. Echter, dankzij ons bijzondere materiaal is het ook een speciale post.

Oppervlakte reddingsteam

Steenwijkerland is een waterrijk gebied. In de zomer erg in trek voor pleziervaartochten. In de winter is dit gebied één van de populairste schaatsgebieden in Nederland. Het organisatiemodel voor waterongevallen bestrijding binnen IJsselland richt zich erop dat een oppervlakteredding binnen maximaal 30 minuten uitgevoerd wordt door de bemanning van een boot. Maar wat als er geen boot op die locatie kan komen? Bijvoorbeeld als er ijs ligt. Dan kan een duikteam optreden als oppervlakte red team voor het uitvoeren van een grijpredding.

Specialisme Veetakel

Hoe haal je een koe uit een mestput? Daarvoor heeft de brandweer gespecialiseerde ‘mestteams’. Met behulp van een veetakel en heel veel geduld bevrijdt zo’n team koeien, paarden en andere dieren uit hun benarde positie.

Speciale Voertuigen

Wij beschikken ook over een personeel/materieelwagen, specifiek bedoeld voor ons inzetgebied in het oude dorp Giethoorn. Deze wagen bevat losse karretjes die we in het dorp gebruiken op plaatsen waar voertuigen niet kunnen komen. Daarnaast beschikken we ook over een blusboot, die aangemeerd ligt in de inpandige haven van onze kazerne. Daarnaast hebben we een quad, die niet alleen wordt ingezet voor assistentie bij ambulances, maar ook voor operaties in natuurlijke gebieden.

 

 

Kazerne Giethoorn

Informatie over kazerne Giethoorn:

Bij kazerne Giethoorn werken 20 vrijwilligers

Kazerne Giethoorn beschikt naast een tankautospuit over een boot, een quad en een personeel / materiaal voertuig

Post Giethoorn heeft een oppervlakte reddingsteam en een veetakel

We oefenen elke week op dinsdagavond

Werken bij de brandweer

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. Meer weten over het werk, de opleiding en vergoedingen die je als brandweervrijwilliger krijgt?

Ga naar de pagina werken bij Brandweer IJsselland
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box