Kazerne Elst

Over de kazerne

Elst, een bruisend dorp gelegen tussen Arnhem en Nijmegen, is een unieke plek met een levendige gemeenschap. Met een groeiende bevolking van 22.000 inwoners, vormt Elst een centrum waar mensen uit naburige dorpen en steden samenkomen. Dit zorgt voor een gezellige drukte, met veel winkels en horeca. De brandweerpost van Elst, al meer dan 100 jaar een belangrijk onderdeel van deze gemeenschap, speelt een onmisbare rol in het veilig houden van het dorp en de omgeving.

Met gemiddeld 100 uitrukken per jaar staat onze post altijd klaar om te reageren op noodsituaties. De uitrukken die we tegenkomen zijn heel afwisselend. Van branden en technische hulpverlening tot bijzondere situaties zoals grootwatertransport voor de Betuweroute.

 

De mensen maken de post
Onze brandweerpost in Elst telt 20 toegewijde vrijwilligers, waaronder 2 vrouwen, en een mix van beroepsmedewerkers uit Gelderland-Midden en -Zuid. Ieder lid brengt zijn eigen unieke vaardigheden en perspectieven mee, van de lokale slager tot de ICT-docent en een stewardess van KLM. Deze extra vaardigheden bovenop de certificering als brandweerman- of vrouw maakt maakt ons een krachtig korps met de juiste inzichten en vaardigheden voor iedere melding.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Elst zijn we gespecialiseerd in:

  • Rietbrandbestrijding: Als er ergens een rietdak vlam vat, zijn wij erbij. Met onze speciale technieken en uitrusting, zoals, rietstoeltjes, rietvorken en speciale lanzen gaan we iedere rietbrand te lijf. Ons team is getraind en uitgerust om deze specifieke uitdagingen aan te gaan en om andere korpsen hierin te onderwijzen.

 

Onze band met Elst
De post heeft een fijne connectie met de lokale gemeenschap. We zijn actief betrokken bij evenementen zoals ‘Elst op Stelten’ en de ‘Week van de Veiligheid’. Tijdens deze gelegenheden geven we demonstraties en staan we klaar om met inwoners te praten en vragen te beantwoorden. Deze interactie versterkt onze band met de gemeenschap en maakt ons werk nog betekenisvoller.

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Elst hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • First responder Brandweervoertuig: Een sprinter die volledig ingericht is voor riet-brandbestrijding en tegelijkertijd wordt ingezet voor medische noodsituaties zoals reanimaties.
  • Dompelpomp: De dompelpomp gebruiken we voor watertransport langs de Betuweroute; deze lijn heeft brandkranen zonder druk. We gebruiken de pomp om water uit open bronnen in de blusleidingen te pompen voor effectieve inzet bij brand op de spoorlijn.

 

Samen sterk
Wat onze post in Elst uniek maakt, is onze teamspirit. We delen grappen en lachen samen, maar als het tijd is voor actie, schakelen we direct over naar een serieuze en gefocuste aanpak. Deze perfecte balans maakt ons team sterk en hecht. We zijn er niet alleen voor elkaar tijdens de brandweerinzet, maar ook in het dagelijks leven. Of het nu gaat om hulp bij een verhuizing of een schilderklus, wij staan altijd voor elkaar klaar.

 

Meld je aan bij de post in Elst
Wil jij deel uitmaken van een hechte gemeenschap en een belangrijke rol spelen in de veiligheid van Elst? Je kunt je aanmelden als vrijwilliger! Bij de brandweer van Elst vind je avontuur, verbondenheid en de kans om een echte bijdrage te leveren aan de veiligheid en het welzijn van ons dorp. Je wordt onderdeel van een team dat niet alleen levens redt, maar ook samen leert en lacht. Samen staan we klaar voor Elst.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box