Kazerne Doorwerth

Over de kazerne

Doorwerth, gelegen aan de rand van de Veluwe en omringd door uitgestrekte bossen, is een prachtige plaats. Ondanks dat er een gemoedelijke, authentieke sfeer heerst, hebben we als brandweer genoeg te doen. De bijzondere locatie, met zijn bosrijke omgeving en strategische ligging nabij snelwegen zoals de A12 en A50, zorgt voor unieke uitdagingen. Met onze goed uitgeruste kazerne staan we altijd klaar om in te grijpen bij de meest uiteenlopende situaties.

Met jaarlijks gemiddeld 150 uitrukken, komen we in actie bij heel veel verschillende soorten meldingen. Denk aan bosbranden tot waterongevallen, en van ongevallen op de snelweg tot alarmeringen op de Betuweroute, ons korps vrijwilligers is vakkundig opgeleid en getraind om snel en effectief te handelen.

 

De mensen maken de post
Bij Brandweerpost Doorwerth vormen we een sterk en hecht team, vergelijkbaar met de gemeenschap van Renkum/Heelsum. Ons team bestaat uit 18 leden, waaronder 17 mannen en 1 vrouw, die elk hun unieke levenservaring, kennis en vaardigheden meebrengen. Ondanks dat Doorwerth een klein dorp is, hebben we een relatief grote kazerne. De kazerne biedt dan ook plek voor kantoorfuncties en flexplekken voor beroepspersoneel. Deze indeling maakt onze post een centraal punt voor samenwerking en ontwikkeling binnen de Nederlandse brandweer. We beschikken daarnaast ook over een werkplaats voor voertuigonderhoud, waar de voertuigen uit de regio onderhouden worden.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Doorwerth zijn we gespecialiseerd in:

  • Boot: Een deel van het team is getraind in het besturen van onze boot. Ze zijn niet alleen kapitein met een vaarbewijs, maar ook opgeleid als rescue operators. Ze hanteren speciale technieken voor het manoeuvreren onder stress en het opsporen van mensen onder water met sonar. Dit maakt hen essentieel voor reddingsoperaties op de Rijn, waar recreatie- en beroepsvaart regelmatig ongevallen veroorzaken.
  • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlaktereddingsteam is gespecialiseerd in het redden van drenkelingen, een belangrijke taak in onze waterrijke regio. Met de Rijn en waterrijke recreatiegebieden in de buurt staan we 24/7 klaar om mensen uit het water te halen.
  • Natuurbrandbestrijding: Onze speciaal uitgeruste voertuig en getrainde ploeg is klaar voor elke natuurbrand in onze bosrijke omgeving. Vooral in de zomer zijn we extra paraat en alert en trainen we regelmatig om onze vaardigheden scherp te houden.

Een warme band met Doorwerth
Hoewel we niet direct betrokken zijn bij lokale activiteiten, is onze aanwezigheid en inzet een vanzelfsprekendheid voor de inwoners. De mensen hier kennen ons en waarderen wat we doen. Dat gevoel van waardering is echt iets bijzonders. Het maakt ons werk niet alleen belangrijk, maar ook heel bevredigend. We zijn er trots op dat we altijd klaarstaan voor iedereen in Doorwerth. Samen zorgen we voor een veilige en prettige leefomgeving.

 

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Doorwerth hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Wordt ingezet als first responder, voor de uitruk met het oppervlakte reddingsteam én eventueel als trekvoertuig voor de boot.
  • Boot: Onmisbaar voor effectieve reddingen en hulpverlening in en op het water.
  • Schuimblusaanhanger: Speciaal voor grootschalige vloeistofbranden op de Betuweroute. Deze aanhanger levert het noodzakelijke schuim om deze ingewikkelde branden effectief te bestrijden.
  • Hoogwerker: Onmisbaar voor reddingsacties en brandbestrijding op hoogte. Deze hoogwerker is ook belangrijk voor het veilig afhijsen van patiënten in samenwerking met de ambulance.

 

Samen sterk
Ons team in Doorwerth is een unieke mix van jong en oud, waarbij iedereen van elkaar leert en elkaar inspireert. We ontmoeten elkaar ook buiten de kazerne voor gezellige momenten, zoals een kerstviering of Sinterklaas. Daarnaast organiseren we één of twee keer per jaar een groepsuitje. Deze ontspannen bijeenkomsten versterken ons groepsgevoel enorm. Bij ons is er geen ruimte voor onderlinge discussies of vetes; de pieper kan immers elk moment gaan. Openheid en eerlijkheid zijn binnen onze groep van levensbelang. Zo kunnen we samen altijd onze beste inzet geven tijdens uitrukken.

 

Meld je aan bij de post in Doorwerth
In Doorwerth zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die deel willen uitmaken van ons veelzijdige en hechte brandweerkorps. Ben je gedreven en gepassioneerd over veiligheid en het welzijn van ons dorp? Dan verwelkomen we je graag in ons team. Ontdek of de vrijwillige brandweer iets voor jou is en meld je aan. Samen maken we het verschil in Doorwerth!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box