Kazerne Doetinchem

Over de kazerne

Brandweer Doetinchem bestaat uit vrijwilligers die vanuit hun dagelijkse werk of vanuit de privé situatie bij een alarmering naar de brandweerkazerne spoeden om hulp te bieden bij branden of hulpverlening bij ongevallen.

Wij zoeken versterking!

Informatiebijeenkomst: woensdag 17 april vanaf 19.00 uur

Bij interesse kun je je aanmelden via brandweerpostdoetinchem@vnog.nl

Verder oefenen we in maart en april op enkele locaties in Doetinchem. Wil je ons aan het werk zien en wil je meer weten over deze gave maatschappelijke uitdaging? Kom dan langs!

• 26 maart vanaf 19.00 uur: wijk Centrum/Ijkenberg, Sportveld Houtkamp Haareweg
• 6 april vanaf 10.00 uur: wijk de Huet, winkelcentrum de Bongerd
• 10 april vanaf 19.00 uur: wijk Wijnbergen, grasveld ter hoogte van de Ketting – de Wals

Ben jij wel gek van een uitdaging?

Wij zoeken mannen en vrouwen tussen de 18 en 45 jaar die wonen en bij voorkeur ook werken in Doetinchem. Er is vooral behoefte aan mensen die overdag beschikbaar zijn en dat is ook de reden dat bijvoorbeeld thuiswerkende mannen en vrouwen of zij die in Doetinchem werken en overdag van hun werkgever mogen uitrukken met nadruk wordt gevraagd om te reageren. Wij zoeken mensen die willen werken in een team, die altijd bereid zijn een helpende hand te bieden en van een uitdaging houden.
Iedere oproep is weer spannend. Je weet nooit wat je aantreft. Brandweerwerk is namelijk veel meer dan alleen maar het blussen van branden. De brandweer is er om mensen en dieren hulp te verlenen bij brand en ongevallen. Zij treden op bij verkeersongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, stormschade en wateroverlast. Hiervoor biedt de brandweer natuurlijk goede opleidingen en oefeningen.

Wat vragen wij?
• Dat je beschikt over een goede lichamelijke en geestelijke conditie.
• Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld.
• Je kunt improviseren en je beschikt over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat bieden wij?
Centraal staat dat je als hulpverlener in staat bent om mensen in noodsituaties te helpen. Dat kost inzet en kracht. Maar het geeft ook zeer veel voldoening om samen met je team een klus te klaren! De mogelijkheid om je in te zetten voor het redden van mens en dier, in je eigen omgeving en binnen een hecht en gemotiveerd team, moet de voornaamste reden zijn om je aan te melden.
De brandweer biedt echter meer; natuurlijk zorgt de brandweer voor een goede opleiding, en zowel voor de scholing en oefeningen als voor het uitrukken ontvang je een financiële vergoeding. Ook zorgt de brandweer voor een goede verzekering. De brandweerpost van Doetinchem beschikt over uitstekende faciliteiten. Het materieel is modern en van hoogwaardige kwaliteit. En uiteraard regelt de brandweer je uitrukkleding.

Interesse?

Aanmelden kan via brandweerpostdoetinchem@vnog.nl

Word onze collega!

Ben jij de ideale brandweerman/-vrouw?

 • Help jij graag andere mensen?
 • Beschik je over een goede lichamelijke en geestelijke conditie?
 • Ben je sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld?
 • Kun je improviseren en beschik je over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel?

Wie zoeken wij?

 • Man of vrouw vanaf 18 jaar
 • Woont of werkt op maximale afstand van 4 minuten vanaf de brandweerkazerne
 • Goede lichamelijke- en fysieke conditie
 • Teamplayer / saamhorigheid / kameraadschap
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Minimaal een VMBO-diploma
 • Sportief, aanpakker en geen last van hoogte- en engtevrees
 • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma's te behalen

Wat krijg je ervoor?

 • Afwisseling en goed te combineren met huidige baan
 • Opleiding en trainingen
 • Kameraadschap
 • BHV-certificaat
 • Aantrekkelijke vergoeding: vaste jaarvergoeding, uurvergoeding voor deelname aan oefeningen, bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening

3 brandweertoppers aan het woord

Ingrid - brandweerpost Doetinchem
Calvin - brandweerpost Zutphen
Manouchka - brandweerpost Putten

Ook interessant voor werkgevers

"Als mijn pieper gaat neemt een andere collega het werk over. Dat gaat prima!"
"Mijn werkgever is positief over mijn functie bij de brandweer, hij vindt het bijzonder wat wij doen."
"Ik kan mijn uitdaging bij de brandweer prima combineren met mijn gezin en vrijetijdsbesteding."

Kazernering: bezetting van de brandweerpost

Brandweerpost Doetinchem werkt 24/7 met een 6-persoons bemensing voor de 1e tankautospuit bestaande uit een bevelvoerder, chauffeur en vier manschappen.

Op werkdagen van 07:00-18:00 uur worden deze functies ingevuld door (beroeps-) dagdienstcollega’s. Op doordeweekse avonden en nachten én in het weekend wordt het eerste uitrukvoertuig (TS) bemand door zes collega’s van post Doetinchem en/of door collega’s van omliggende brandweerposten. Deze diensten noemen we “Kazerneringsdiensten”. Hierdoor is het mogelijk om 24/7 zeer snel uit te rukken en incidenten te bestrijden. Kazernering houdt in dat je tijdens je dienst op de kazerne bent en slaapt.

Er zijn negen kazerneploegen bestaande uit acht personen. Per dienst zijn zes personen gekazerneerd en twee hebben een reservedienst. Het aantal van acht is noodzakelijk in verband met de arbeidstijdenwet en de mogelijkheid tot onderling ruilen. Als reserve ben je niet gekazerneerd, maar binnen een ploeg wordt je wel als eerste gevraagd bij ziekte of ruiling. Gemiddeld draai je drie tot vier diensten per maand.

Rooster

De ploegen draaien diensten volgens een vast rooster van eenmaal per negen dagen dienst. Van zondag t/m donderdag zijn dit avond-/nachtdiensten van 18:00 tot 07:00 uur en in het weekend zijn dit 24-uurs diensten. Vrijdag van 18:00 tot zaterdag 18:00 uur en zaterdag 18:00 tot zondag 18:00 uur. Tijdens iedere dienst wordt door de gekazerneerde ploeg geoefend en kan gebruik gemaakt worden van de sport- fitness faciliteiten. Het rooster is altijd in een vroeg stadium bekend, dit betekent dat je jouw privé-leven hier goed op kunt afstemmen.

“Vrije instroom”

In de brandweerkazerne van Doetinchem staan meerdere voertuigen. Naast het 1e uitrukvoertuig/tankautospuit zijn dit een 2e tankautospuit, hoogwerker, waterwagen, watertranssportsysteem- groot en een mobiele commando unit (MCU). Bij een alarm voor deze (ondersteunende) voertuigen worden vrijwilligers vanaf huis of werk gealarmeerd. Dit noemen we “vrije instroom”. Post Doetinchem kent een drie blusploegensysteem die vanuit de vrije instroom zijn in te zetten.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box