Kazerne Doesburg

Over de kazerne

Of het nu dag of nacht is, wanneer de pieper gaat staan we bij de Brandweerpost Doesburg binnen een paar minuten klaar om uit te rukken. Doordat Doesburg is gelegen tussen stad en platteland, staan we voor veel verschillende uitdagingen. We houden ons bezig met stedelijke incidenten zoals gebouw- en woningbranden, maar ook met landelijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan hulpverlening bij paarden, koeien en varkens die vastzitten, ondersteuning bij ongevallen in het bos of zelfs op het water.

 

Met jaarlijks 90 tot 110 uitrukken zijn we behoorlijk actief. Van medische assistentie tot complexe brandbestrijding, als lokale brandweer zijn wij het dichtst bij. Door als eerste ter plaatse te zijn maken wij echt het verschil.

 

Een warme en betrokken sfeer

Bij de kazerne in Doesburg vind je een unieke mix van 22 vrijwilligers. Met twee vrouwen in het team en leeftijden tussen de 21 en 56 jaar heerst er een frisse en gezellige dynamiek in ons team. Deze diversiteit verrijkt onze aanpak en zorgt voor een warme, betrokken sfeer. We zijn een team waar ieders bijdrage telt en waar we samen leren, groeien en innoveren.

 

Onze specialisaties

Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Doesburg zijn we gespecialiseerd in:

 

  • Boot en oppervlaktereddingen: Met onze goed uitgeruste boot en deskundige schippers zijn we een onmisbare kracht, met name in de zomermaanden wanneer de waterrijke omgeving rond Doesburg extra uitdagingen biedt. Met de boot ondersteunen we duikers en schieten we andere boten met problemen te hulp.Ons oppervlaktereddingen team rukt uit bij calamiteiten op en om het water. We zijn getraind voor alle gevallen waarbij de calamiteit zich rond de oppervlakte van het water bevindt. We hebben in de omgeving verschillende campings aan het water dus in de zomer zijn we extra alert. We gaan zelf ter plaatse voor calamiteiten aan de waterkant  en assisteren daarnaast de duikers bij drenkelingen of verdronken mensen.

 

  • Internetverbinding op afgelegen plaatsen: tot slot hebben we als een van de weinigen in de regio een OL-ICT voertuig staan. Dit voertuig verzekert ons van de belangrijke onderlinge communicatie bij natuurbranden. Bij de brandweer zijn alle voertuigen uitgerust met iPads, waarmee we onze positie bepalen en blusacties regelen. In bosgebieden, waar internetverbinding soms ontbreekt, is het OL-ICT voertuig de reddende schakel die zorgt voor satellietverbindingen, waardoor onze communicatie altijd soepel verloopt en we de juiste informatie kunnen blijven ontvangen om de brand zo snel mogelijk te kunnen blussen.

 

Betrokkenheid bij de gemeenschap

De brandweerpost Doesburg heeft een rijke historie, waarbij de kazerne in de loop der jaren op verschillende locaties heeft gestaan. Een historisch brandweervoertuig uit 1943 is een symbool van deze lange geschiedenis, en wordt nog steeds onderhouden door onze oud-leden.

Door het geven van voorlichting op scholen, rondleidingen in de kazerne en het ondersteunen van verschillende lokale evenementen zoals de intocht van Sinterklaas, blijven we betrokken bij de gemeenschap en zijn we een sterk en betrouwbaar onderdeel van Doesburg. We zijn ook enorm trots op de waardering die we ontvangen vanuit het dorp. Dit gevoel van samenwerking en gemeenschap maakt ons werk bij de brandweer zo bijzonder en waardevol.

 

Teamspirit

In onze groep is de betrokkenheid groot, iedereen staat voor elkaar klaar en je kunt altijd op elkaar rekenen. Om deze band te versterken organiseren we elke twee jaar een teambuildingsweekend, waar iedereen aan meedoet. Dit helpt ons om elkaar beter te leren kennen en de band te versterken. De onderlinge steun en verbondenheid maakt ons team uniek en zorgt voor een sterke basis, zowel tijdens de uitrukken als daarbuiten.

 

Voertuigen

Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Doesburg hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit
  • Multi inzetbaar brandweervoertuig: wordt ingezet als first responder bij reanimaties en voor de uitruk met het oppervlakte reddingsteam
  • Boot
  • OL-ICT voertuig: wordt ingezet bij uitrukken in gebieden met een slechte internetverbinding om te zorgen voor stabiele communicatie
  • Reserve tankautospuit: wordt ingezet bij brand in de monumentale binnenstad en dient als reservevoertuig voor de gehele regio.

 

Word deel van ons team

Ben jij gemotiveerd, betrokken en klaar om een verschil te maken in Doesburg? Sluit je aan bij onze brandweerfamilie. Bij ons vind je een unieke hobby waar je trots op kunt zijn, terwijl je een essentiële dienst verleent aan je gemeenschap. Ontvang niet alleen waardering en respect, maar ook een financiële vergoeding voor je inzet. Laat deze kans niet voorbijgaan om deel uit te maken van een team dat écht het verschil maakt.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box