Kazerne Dieren

Over de kazerne

Dieren, een dorp met een unieke ligging aan de IJssel en dichtbij de prachtige Posbank, vormt een speciale plek voor onze brandweer. Door de grotere omvang biedt Dieren verschillende uitdagingen. Onze gloednieuwe brandweerkazerne aan de Burgemeester Bloemenstraat is een modern en opvallend punt aan het begin van het dorp, perfect gepositioneerd voor snelle actie bij noodsituaties.

Jaarlijks handelen we tussen de 140 en 150 meldingen af, variërend van complexe woningbranden en liftopsluitingen tot hulp bij medische noodsituaties en het redden van dieren. Met zowel de landelijke omgeving als water en industrie hebben we genoeg afwisseling in ons werk voor de brandweerpost. Denk aan hulp op de IJssel en het Kanaal en het ondersteunen bij incidenten bij hoogrisico-bedrijven op het industrieterrein.

 

De mensen maken de post
Ons team in Dieren bestaat uit 19 gemotiveerde brandweermensen, waaronder 2 vrouwen en 17 mannen. Het is een jonge ploeg, vol enthousiasme en energie. Dit jonge team brengt een frisse kijk en een sterke drang om actief te zijn en betrokken te zijn bij de gemeenschap. Van het organiseren van activiteiten tijdens lokale evenementen zoals de ‘Dag van de IJssel’ tot samenwerking met de waterscouting, onze brandweerlieden zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om verbinding te maken en te laten zien dat we meer doen dan alleen branden blussen.

 

Onze specialisaties
Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. In Dieren zijn we gespecialiseerd in:

  • Natuurbrandbestrijding: Gezien onze ligging nabij de Posbank, zijn we expliciet getraind om in te grijpen bij bos- en natuurbranden in deze unieke natuurgebieden. Wanneer de nood hoog is, zetten we ons in bij natuurbranden door heel Nederland.
  • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlaktereddingsteam is gespecialiseerd in het redden van drenkelingen, en het ondersteunen van hulpverlening bij waterincidenten. Een belangrijke taak gezien de nabijheid van de IJssel en het Kanaal. Wij rukken uit zodra er een incident plaatsvindt aan de oppervlakte van het water.

 

Een warme band met Dieren

Als lokale brandweer vinden we het heel belangrijk om betrokken te zijn bij de inwoners van Dieren. We organiseren en participeren in lokale evenementen, zoals de viering van 425 jaar gemeente Rheden en de Dag van de IJssel en werken samen met de waterscouting. Deze activiteiten helpen ons niet alleen om nieuwe vrijwilligers aan te trekken, maar ook om de veelzijdigheid van ons werk te tonen.

Wanneer we een open dag organiseren, zien we een grote opkomst van inwoners, wat hun interesse en waardering voor ons werk laat zien. Deze verbondenheid voelen we ook online; onze berichten op Facebook over uitrukken ontvangen altijd hartverwarmende reacties van de dorpsbewoners. Deze waardering geeft ons voldoening en maakt ons werk extra waardevol en bijzonder.

Voertuigen
Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Dieren hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit 4×4: Dit robuuste en wendbare voertuig kan rijdend blussen en beweegt zonder moeite door rul zand en lastig terrein. Daarnaast is de wagen ook ingericht voor woningbranden. Zo treden we snel en succesvol op bij zowel woning- als natuurbranden.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: De snelle en wendbare 4×4 Volkswagen Amarok wordt ingezet als first responder bij medische noodsituaties en voor de uitruk met het oppervlakte reddingsteam
  • Hoogwerker: Onmisbaar voor reddingsacties en brandbestrijding op hoogte als tweede vluchtroute voor onze brandweermensen. De hoogwerker is ook belangrijk voor het veilig afhijsen van patiënten in samenwerking met de ambulance.

 

Samen sterk
Ons team is niet alleen hecht tijdens het werk; we hebben ook een sterke band buiten de diensturen. We zijn een jonge, energieke ploeg waar enthousiasme en motivatie centraal staan. Onze sterke onderlinge band is onze kracht, we kennen elkaar door en door en kunnen daardoor goed inspelen tijdens de soms intense situaties die we tegenkomen. We delen ervaringen en ondersteunen elkaar zowel binnen als buiten de brandweerkazerne.

 

Meld je aan bij de post in Dieren
Ben jij klaar om het verschil te maken in Dieren? Wij zoeken enthousiaste en gedreven vrijwilligers, vooral diegenen die overdag beschikbaar zijn. Sluit je aan bij ons dynamische en betrokken team en draag bij aan de veiligheid en het welzijn van onze gemeenschap. Samen staan we sterk: we redden mensen, beperken schade en hebben een echte impact. Jouw inzet is van levensbelang – word deel van onze brandweerfamilie en help ons Dieren van de nodige hulp te voorzien.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box