Kazerne Balkbrug

Over de kazerne

Bij kazerne Balkbrug zijn alleen brandweervrijwilligers actief. Brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij vrijwilliger bij de brandweer. Voor hen gelden dezelfde eisen voor opleiden en oefenen als bij de beroepskrachten in Deventer en Zwolle. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet op de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of thuis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken. Omdat een vrijwilliger in 4 minuten op de kazerne moet zijn, kunnen zij binnen 5 minuten na het alarm uitrukken.

 

Over post Balkbrug

Post Balkbrug (1858) is sinds 2006 gevestigd in het historische pand aan de Meppelerweg 2. In de jaren hiervoor zaten we in een veel kleinere kazerne, iets verderop op het terrein. Aangezien de toenmalige nieuwe MAN TS2335 hier niet in paste, is het pand dat eerder dienst deed als Gemeente Spaarbank en politiebureau verbouwd tot kazerne. Ondertussen staat er sinds eind 2021 een nieuwe tankautospuit.

Op dit moment telt onze post 15 leden. De jongste is 24 jaar, de oudste is 71 jaar. Die laatste is één van de oudste repressief brandweerlieden uit het land en dus bij ons actief. Topfit en bloedfanatiek. We hebben drie bevelvoerders, zeven chauffeurs/pompbedieners. Eén van de manschappen is nog in opleiding.

Verzorgingsgebied

Gemiddeld hebben wij zo’n vijftig uitrukken per jaar. Hoewel Balkbrug een klein dorp is, hebben we een relatief groot verzorgingsgebied. Dit gebied grenst tot aan Dedemsvaart, Nieuwleusen, Staphorst, De Wijk, Zuidwolde en Ommen. We hebben een aantal bijzondere objecten/gebouwen in ons verzorgingsgebied. Onder andere het zwembad, de WIC, een klein (maar uitbreidend) industrieterrein en natuurlijk veel agrarische bedrijven met oude gebouwen. Toch is Veldzicht onze specialiteit. Hoewel de functie en doelgroep de afgelopen jaren veranderd zijn, zijn de inzetten daar voor ons een vak apart. De aanrijdtijd is kort en de procedures zeer strak en specifiek. We oefenen meerdere malen per jaar in Veldzicht en we hebben een uitstekende relatie met het personeel.

Betrokkenheid

De betrokkenheid tussen de post en het dorp is heel groot. Jaarlijks proberen wij onze maatschappelijke plicht te vervullen en zijn we aanwezig bij allerlei gebeurtenissen en evenementen. Sinterklaas, schoolbezoeken, funrun, enzovoorts. Steevast staan we een avond op ons mooie zwembad in de zomervakantie.

Kazerne Balkbrug

Bij kazerne Balkbrug werken 15 vrijwilligers. We hebben 3 bevelvoerders, 7 chauffeurs/pompbedieners en 1 manschap is nog in opleiding.

We oefenen elke week op maandagavond.

Onze post beschikt over een tankautospuit.

 

Werken bij de brandweer

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. Meer weten over het werk, de opleiding en vergoedingen die je als brandweervrijwilliger krijgt?

Ga naar de pagina werken bij Brandweer IJsselland
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box