Kazerne Arnhem-Zuid

Over de kazerne

Arnhem-Zuid, een bruisend stadsdeel met een rijke historie die teruggaat tot na de Tweede Wereldoorlog. Als beroepspost staan we hier 24 uur per dag klaar, elke dag van de week. Met moderne faciliteiten en een team van professionals bieden wij altijd een snelle en effectieve respons op noodgevallen.

Toen het stadsdeel na de oorlog groeide, ontstond de noodzaak voor een eigen brandweerpost. Op 17 januari 1980 werd onze brandweerpost in Arnhem-Zuid een feit, en sindsdien zijn we een vertrouwd onderdeel voor veiligheid en hulp in de regio.

Met een indrukwekkend aantal van 200 tot 250 uitrukken per jaar, zijn wij altijd in beweging. Van het blussen van branden tot het redden van mensen in nood, onze acties strekken zich uit over het hele postcodegebied van Arnhem-Zuid en daarbuiten.

 

De mensen maken de post
Onze post bestaat uit 36 toegewijde beroepsbrandweerlieden, verdeeld over vier ploegen. Elke ploeg werkt 24 uur en heeft vervolgens 72 uur vrij. Deze structuur zorgt voor een strakke organisatie en een hechte groepsdynamiek. De teamleden hebben wisselende leeftijden en ervaring, wat de inzet verrijkt. Ondanks dat we niet allemaal uit hetzelfde stadsdeel komen, heeft ons werk ons samengebracht tot een hechte groep. Door de 24 uurs diensten delen we niet alleen onze werktijd, maar ook momenten van ontspanning samen. Denk aan gezamenlijke koffiepauzes, samen koken en de avonden die we samen op de kazerne doorbrengen. De verbinding onderling vind je absoluut wanneer je 24 uur-diensten draait.

 

Onze specialisaties

Elke brandweerpost heeft zijn eigen expertise en specialisaties. in Arnhem-Zuid zijn we gespecialiseerd in:

  • Duikteam: Ons gespecialiseerde duikteam staat dag en nacht klaar om in te grijpen bij waterongevallen. Met een snelle respons en gespecialiseerde uitrusting kunnen we levens redden in en om het water.
  • Oppervlaktereddingen: Ons oppervlaktereddingsteam is gespecialiseerd in het redden van drenkelingen, een belangrijke taak in onze waterrijke regio. Met de Rijn in de buurt staan we 24/7 klaar om mensen of dieren uit het water te halen.
  • Natuurbrandbestrijding: Gezien de natuurrijke omgeving rondom Arnhem-Zuid, zijn we ook uitgerust en getraind voor het bestrijden van natuurbranden. Wanneer de nood hoog is, zetten we ons in bij natuurbranden door heel Nederland.

 

Voertuigen

Elk voertuig heeft zijn eigen belangrijke rol bij het garanderen van de veiligheid in de regio. In Arnhem-Zuid hebben we de volgende voertuigen op de kazerne staan:

  • Tankautospuit: De moderne en veelzijdige brandweerauto, volledig ingericht voor iedere brandweeruitruk.
  • Tankautospuit 4×4: Dit robuuste en wendbare voertuig kan rijdend blussen en beweegt zonder moeite door rul zand en lastig terrein. Daarnaast is de wagen ook ingericht voor woningbranden. Zo treden we snel en succesvol op bij zowel woning- als natuurbranden.
  • Multi-inzetbaar brandweervoertuig: Deze snelle bus wordt ingezet als first responder bij medische noodsituaties zoals ongevallen of reanimaties.
  • Waterongevallenwagen: Een voertuig speciaal ingericht voor ons kundige duikteam. Hier houden wij alle middelen die nodig zijn voor een uitruk met het duikteam of het wateroppervlakte reddingen team.
  • Hoogwerker: Onmisbaar voor reddingsacties en brandbestrijding op hoogte. Deze hoogwerker is een tweede vluchtroute voor de brandweerlieden en wordt ook ingezet ter ondersteuning van de ambulance.
  • Dienstbus: Wordt ingezet voor logistieke en administratieve taken.

 

Een warme band met Arnhem-Zuid
Onze post staat centraal in de gemeenschap van Arnhem-Zuid. We zijn een bekend en toegankelijk punt voor de buurtbewoners. Of het nu gaat om vragen over brandpreventie, het inleveren van gevonden voorwerpen, of gewoon een gezellig praatje, de deuren van onze kazerne staan altijd open. Kinderen uit de buurt worden ook regelmatig rondgeleid en leren over het belang van brandveiligheid en het werk van de brandweer.

 

Samen sterk
Onze teamspirit is gebaseerd op wederzijds respect, samenwerking en de gezamenlijke drive om Arnhem-Zuid veilig te houden. We waarderen ieders unieke bijdrage en leren constant van elkaar. Onze kracht ligt in onze eenheid en het vermogen om als één team te opereren, ongeacht de uitdaging.

 

Wil je meer weten?
Voel jij je aangetrokken tot het dynamische en belangrijke werk van de brandweer in Arnhem-Zuid? Wil je deel uitmaken van een professioneel team dat dagelijks het verschil maakt in de gemeenschap? Neem een kijkje op de vacaturepagina en ontdek hoe jij je steentje kunt bijdragen aan de veiligheid van Arnhem-Zuid. Samen staan we sterk voor onze stad!

Materieel in kazerne Arnhem-Zuid

Lees meer over
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box