Kazerne Amsterdam IJsbrand

Over de kazerne

Amsterdam-Noord heeft twee beroepskazernes. Eén daarvan is kazerne IJsbrand aan de Displaystraat. De kazerne is in 2001 gebouwd en biedt plaats aan de bezetting van de autospuit en autoladder; in totaal acht brandweermensen.

‘IJsbrand’ of ‘Cornelia’ zoals de kazerne wel enige tijd genoemd is, kent zijn oorsprong al in 1916. Toen tijdens de Eerste Wereldoorlog de toeloop van vluchtelingen naar Nederlands zó groot werd, dat noodvoorzieningen nodig waren, werd er aan de overkant van het IJ een compleet houten nooddorp gebouwd. Daarop kwam ook een brandweerpost, die ‘IJ’ werd genoemd. Het complex stond in de buurt van de Grasweg. In 1925 was de post niet meer nodig, omdat de andere post in Noord, aan de Zamenhofstraat, via de nieuwe brug over het kanaal ook relatief snel kon uitrukken naar het oostelijk deel van Noord.
Omdat in de Tweede Wereldoorlog bleek dat een extra kazerne in Noord nodig was, werd een schoolgebouw aan de Berberisstraat, dat toch niet meer werd gebruikt, geconfisqueerd en verbouwd tot brandweerkazerne. Van 1944 tot 2001 heeft daar de kazerne IJsbrand gezeten.

Na de oorlog werd de andere kazerne in Noord, die eerder de eerste IJsbrand overbodig maakte, op zijn beurt overbodig en werd deze gesloten. De huidige nieuwe kazerne, genoemd naar Cornelia Frida Katz en in 2001 gebouwd aan de Displaystraat, nam op zijn beurt ook twee oude kazernes over: die in de Molenwijk en het oude IJsbrand aan de Berberisstraat.

Dat het in Noord wel branden wil, bewijst de vurige incidentenhistorie van IJsbrand. Behalve de oliebranden en bombardementen in de oorlog, kreeg men de overstroming van Tuindorp Oostzaan in 1960 en de spectaculaire gasflessenbrand bij AGA aan de Distelweg in 1969 voor zijn kiezen. Daarnaast waren er in de jaren negentig tal van grote industriebranden in het stadsdeel, met als ernstig dieptepunt die aan de Motorkade in 1995. Drie man van de kazerne IJsbrand verloren toen het leven. Een plaquette met hun namen is natuurlijk meeverhuisd naar de huidige lokatie aan de Displaystraat.

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box