Veelgestelde vragen: vrijwilliger worden bij Brandweer IJsselland


Welke posten in IJsselland zoeken nieuwe vrijwilligers?

Dit jaar zoekt Brandweer IJsselland vrijwilligers voor de posten: Balkbrug, Bergentheim, Dalfsen, De Krim, Dedemsvaart, Deventer, Genemuiden, Giethoorn, Hasselt, Heeten, Heino, IJsselmuiden, Kampen, Kuinre, Lemelerveld, Luttenberg, Nieuwleusen, Oldemarkt, Olst, Ommen, Raalte, Steenwijk, Vollenhove, Welsum, Wesepe, Wijhe, Zwartsluis, Zwolle-Noord Zwolle-Zuid.

Wat is de taak van een vrijwilliger?

Als vrijwilliger ben je onder andere bezig met het blussen van branden, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, het ondersteunen bij waterongevallen en het bevrijden van verkeersslachtoffers.

Kan ik bij andere een post vrijwilliger worden dan de post in mijn woonplaats?

Bij voorkeur woon en werk je in de buurt van de brandweerkazerne. Afhankelijk van de behoefte van de brandweerpost in jouw buurt is maatwerk mogelijk.

Hoe oud moet ik zijn voor een functie bij de brandweer?

Voor een functie bij de vrijwillige brandweer moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je jonger dan 18? Tussen 10 en 14 jaar kun je je aanmelden bij de jeugdbrandweer.

Welke lichamelijke eisen worden er gesteld?

Je moet in een goede conditie zijn. Alle manschappen worden zowel medisch als conditioneel getest. Om deze testen te kunnen halen moet je onder andere beschikken over kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen.

Is het gebruik van contactlenzen een probleem?

Dat hoeft geen probleem te zijn. Bij de aanstellingskeuring wordt gecontroleerd of je voldoende zicht hebt.

Zijn hoogte-, diepte- of engtevrees een bezwaar?

Ja, hoogte-, diepte- en engtevrees zijn een bezwaar omdat je regelmatig werkzaamheden uitvoert onder deze omstandigheden. Tijdens een selectiedag wordt gekeken of dit voor jou beperkingen oplevert om het brandweervak uit te kunnen voeren.

Ik heb dyslexie, kan ik wel vrijwilliger worden?

Ja dat kan. Geef dit wel aan bij je sollicitatie, zodat er tijdens de selectie en de opleiding rekening mee gehouden kan worden.

Welke vooropleiding moet ik hebben?

Om in aanmerking te komen voor een functie als Manschap moet je minimaal een afgeronde vmbo-opleiding hebben.

Welke opleiding moet ik volgen?

Om vrijwilliger te kunnen worden, moet je de opleiding tot Manschap volgen.

Hoeveel tijd ben ik met de opleiding bezig?

De opleiding duurt gemiddeld 20 maanden. Tijdens je opleiding ben je minimaal twee avonden per week bezig met de brandweer, waarvan een avond voor je opleiding en een avond voor zelfstudie en leerwerkplekopdrachten.

Kan ik nog meer cursussen en opleidingen volgen?

In eerste instantie niet, maar nadat je je opleiding tot Manschap hebt afgerond zijn er afhankelijk van de behoefte, mogelijkheden voor aanvullende cursussen of opleidingen. Je kunt hierbij onder andere denken aan een chauffeursopleiding.

Kan ik doorgroeien binnen de brandweer?

Afhankelijk van de behoefte binnen de post zijn er na het behalen van je diploma Manschap mogelijkheden om door te groeien tot Bevelvoerder. Daarnaast zijn er wellicht mogelijkheden om te kiezen voor een specialisme.

Wanneer kan ik als vrijwilliger opgeroepen worden?

Je bent in dienst van de brandweer en zodra de pieper gaat, rekenen we op je. Je kan wel gewoon op vakantie, weekendjes weg etc. Dit stem je wel altijd even af binnen je ploeg

Wat is de rol van mijn huidige werkgever?

Vrijwilliger betekent niet dat het vrijblijvend is. Het is daarom belangrijk dat je hoofdwerkgever weet wat de functie inhoudt, zodat jullie daar gezamenlijk afspraken over kunnen maken. Vraag daarom om toestemming om als brandweervrijwilliger op te treden.

Ontvang ik beschermende kleding?

De brandweer verstrekt kleding en beschermings-middelen in bruikleen.

Krijg ik een vergoeding?

Ja, als vrijwilliger bij Brandweer IJsselland krijg je een vergoeding voor je inzet. Deze bestaat uit een basisvergoeding en een variabele vergoeding. De hoogte van de variabele vergoeding hangt af van de soort activiteit(en) die je doet en je functie.

Waarin zijn de rechten en plichten van de vrijwillige brandweer omschreven?

De rechten en plichten van een vrijwilliger zijn opgenomen in de rechtspositieregeling vrijwilligers.

Ben ik verzekerd?

Je bent verzekerd volgens het verzekeringspakket van Veiligheidsregio IJsselland.

Hoe kan ik mijn belangstelling kenbaar maken?

De hele maand november kun je solliciteren naar de functie van brandweervrijwilliger voor de post bij jou in de buurt. Je kunt het hele jaar door je interesse kenbaar maken via het online formulier. Vlak voor de start van de wervingscampagne in november ontvang je een uitnodiging om te solliciteren.

Delen