Elektrische apparatuur vaak oorzaak van brand

  • Zwolle
  • 31 augustus 2020

Een wasdroger, magnetron, strijkijzer of föhn... bijna alle elektrische apparaten worden warm. Het is belangrijk dat deze warmte weg kan. Maar stof zorgt er vaak voor dat de warmte het apparaat niet kan verlaten. Onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur is een van de meest voorkomende oorzaken van een woningbrand!

Hoe kun je de kans op brand, veroorzaakt door elektrische apparatuur, verkleinen? In dit artikel lees je vijf tips.

Let op je wasdroger

Van alle elektrische apparaten zijn wasdrogers het meest brandgevaarlijk. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed door en let op het advies voor onderhoud en schoonmaak. Maak in ieder geval de filters altijd goed schoon.

Zet apparaten liever uit dan op stand-by

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnen in het apparaat heet. Ook als het op stand-by staat.

Rol een haspel altijd uit

Als je voor een apparaat een kabelhaspel gebruikt, rol die dan helemaal uit. Het nog opgerolde snoer in de haspel kan namelijk warm worden en als het isolatiemateriaal smelt. Daardoor kan kortsluiting met brand als gevolg ontstaan. 

Reinig het filter van je afzuigkap

Maak minimaal een keer in de drie maanden het filter in je afzuigkap schoon. Het vet in het filter kan vlam vatten als je veel kookt of als de vlam in de pan slaat.

Denk aan ventilatie voor (inbouw)apparatuur

De warmte die apparaten afgeven, moet weg kunnen. Denk aan een tv, versterker, computer, oven of magnetron. Maak de ruimte om (inbouw)apparaten 1 keer per jaar goed schoon met een stofzuiger.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk dan het informatieblad van Brandweer Nederland en lees alles over (brand)veiligheid van elektrische apparatuur.

Delen