SLAM! dj Tom over zijn werk bij de brandweer

  • Kampen
  • 22 november 2019

Radio-dj, optreden op feesten en festivals, een eigen kledingmerk… hij doet het allemaal. We hebben het over Tom van der Weerd, die naast al deze werkzaamheden ook nog eens brandweervrijwilliger is bij de post Kampen. We interviewden Tom eind 2019.

“Het brandweervak is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader is al 15 jaar brandweerman, ook bij de post Kampen. Voordat ik met mijn opleiding begon, was ik lid van de jeugdbrandweer. De stap naar vrijwilliger was dus klein voor mij.” Tom is opgegroeid in Kampen, 24 jaar en sinds zes jaar vrijwilliger bij de brandweer.Zijn eigen omgeving vindt het hartstikke goed dat hij deze functie heeft. “Binnen het gezin of op verjaardagen of feestjes is het vaak wel onderwerp van gesprek.” Zijn moeder was eerst wel wat huiverig toen hij de keuze maakte om vrijwilliger te worden. “Zij weet natuurlijk heel goed wat mijn vader allemaal al heeft meegemaakt en gezien, dat is soms niet niks.”  

Selectie en opleiding

Als vrijwilliger kun je niet zomaar aan de slag bij de brandweer. Er wordt een opleiding aangeboden en tijdens deze opleiding leer je in twee jaar alles wat je van het brandweervak moet weten. “Het was altijd wel een puzzel qua planning om één avond in de week vrij te maken voor de opleiding. Ik werk vooral gedurende de avond. Maar het is gelukt, ik heb de opleiding afgerond in twee jaar.” Af en toe komt het voor dat oefeningen overdag of in het weekend plaatsvinden. “Daar kon ik natuurlijk wel altijd bij zijn.”

Actie, uitdaging en afwisseling

Zijn eerste uitruk was een woningbrand. “Ik was nog bezig met mijn opleiding en er was nog plek in de auto, ik mocht mee als 7e man. Ik hielp de chauffeur met het uitrollen van slangen. Een woningbrand maakt indruk, zeker omdat er in dit geval ook een dodelijk slachtoffer te betreuren was.” Als brandweervrijwilliger heb je veel verschillende taken. Het is niet alleen een brand blussen, maar ook dieren in nood helpen of ingezet worden bij ongevallen. Tom vertelt nog een leuk verhaal over een burenruzie in Kampen waarvoor ze moesten uitrukken, er zou namelijk sprake zijn van gevaarlijke stoffen. Er zou een chemisch goedje in de galerij van het complex gestrooid zijn. “Bleek het om waspoeder te gaan.”

Op de vraag welke uitruk hem het meeste is bijgebleven, antwoordde hij dat dit het ongeluk met het meisje was twee jaar terug. Zij overleed na een aanrijding met een grasmaaimachine. “Je wereld stort even in, die beelden krijg je niet meer van je netvlies.” Gelukkig kon hij er met zijn collega’s over praten aan de kazerne, dat helpt bij het verwerken. Je dag gaat daarna gewoon door, ’s avond had hij weer een uitzending bij SLAM!. Tijdens de uitzending hoor je vervolgens dat de nieuwslezer het heeft over dit vreselijke ongeluk. “En dan realiseer je je dat je daar gewoon bij bent geweest.”

Werken bij de brandweer, zonder je baan op te geven

De ambitie om bij de radio te werken had Tom al toen hij nog jong was. Na een stage bij Radio 538 kwam hij terecht bij SLAM!. Eerst een show in de nacht, en later kreeg hij zijn eigen show, samen met sidekick Bram Krikke. Tom is van maandag t/m donderdag op SLAM! te horen van 19.00 – 22.00 uur in Club Ondersteboven. “Zo’n avondshow is soms wat lastig te combineren met mijn taak als vrijwilliger bij de brandweer. Als ik piket heb, moet ik wel ruilen met iemand anders. Gelukkig is dat tot op heden geen probleem geweest.” Ook de wekelijkse oefenavond moet hij vaak aan zich voorbij laten gaan. Daarentegen is Tom overdag wel altijd aanwezig als de pieper gaat. “Dan ben ik wel beschikbaar en houd ik op die manier mijn kennis en vaardigheden op pijl.”

Iedere vrijwilliger heeft naast zijn of haar taak bij de brandweer een baan. Honderden brandweermannen en –vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. “De ploeg in Kampen reageert tof op mijn baan.” Want naast het feit dat hij dj is, is hij ook gewoon Tom uit Kampen en natuurlijk ‘de zoon van’. “Ook mijn collega’s bij SLAM! reageren goed op mijn taak als vrijwilliger, ik merk dat er veel waardering is voor het brandweervak.” Tom praat er tijdens de show ook wel eens over. “Ik ben trots op wat ik doe en ik wil dan gewoon graag vertellen wat ik heb meegemaakt.”

Vrijwillig betekent niet dat het vrijblijvend is. Je moet immers 24/7 klaar staan om mens en dier te helpen. Het is daarom belangrijk dat je hoofdwerkgever weet wat de functie inhoudt. “Mijn werkgever reageert over het algemeen goed op mijn functie bij de brandweer. Natuurlijk heeft mijn werkgever een commercieel belang en wil hij dat ik aanwezig ben voor elke show. De show moet doorgaan.” In goed overleg is er veel mogelijk. “Ik probeer daarom altijd wel om de voorbereiding op orde te hebben. Mocht het zo zijn dat ik iets later op mijn werk verschijn omdat ik een uitruk heb gehad, dan kan de show wel gewoon doorgaan zoals gepland.”

 

Ook vrijwilliger worden?

“Als iemand mij vraagt of hij vrijwilliger moet worden, dan zou mijn antwoord ‘moet je doen’ zijn.” Tom geeft aan dat het niet uitmaakt wat voor werk je doet of welke hobby’s je hebt, je kunt het brandweervak altijd combineren. Als je iets echt graag wilt, dan kan het altijd. “Het is zo’n mooi vak, het brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven.” Je staat 24/7 klaar voor de inwoners van jouw dorp of stad, zij kunnen altijd een beroep op je doen. In slechts een paar minuten tijd kan jouw dag er heel anders uitzien.

Schermafbeelding 2019 11 20 Om 15.32.03

Werken bij Brandweer IJsselland?

Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. 
 Bekijk voor meer informatie onze pagina 'Werken bij Brandweer IJsselland' of solliciteer gelijk.

 

DSC04888

Informatiegids

Wil je meer informatie over wat het inhoudt om te werken bij de brandweer? Of wil je juist meer weten over de opleiding, vergoeding of het selectietraject? Bekijk dan de informatiegids.

Delen