Presentatie vernieuwde WTS500

  • Lemelerveld
  • 25 juni 2019

Vrijdag 21 juni is de vervanger van de AS2060 (autospuit) onder grote belangstelling gepresenteerd bij het korps Lemelerveld. Hier komt namelijk de eerste van de vernieuwde versie WTS500 (watertransportsysteem)  van de veiligheidsregio te staan. Zorgvuldig samengesteld en ontworpen door de gebruikers in samenspraak met team Beheer & Techniek en opbouwer IFFS.

Scania leverde het  basischassis: een combinatie van een vrachtwagen met 4-wielaandrijving, een ruime manschappencabine tezamen met een sterke motor (370 Pk) en een aandrijflijn met automaat.

De samenwerking met IFFS resulteerde in een ruime opbouw voor de 500 meter slang die gemakkelijk in- en uitgereden moet worden. De slangenbak bevindt zich centraal in het achtercompartiment. De gewichtsverdeling is daardoor optimaal. Aan de linkerzijde is kastruimte ontstaan en aan de rechterzijde werkruimte om te assisteren bij het in- en uitrijden van de 500 meter slang. De dompelpomp bevindt zich aan de rechterzijde van het voertuig waar ook het instrumentenpaneel zit voor bediening van beide pompen.

Het  voertuig rijdt de slangen uit vanaf het incident naar de waterwinning. Ze kunnen 4000 l/min. water garanderen op het manifold. Bij de waterwinning gaat er een hydraulisch aangedreven dompelpomp het water in die de boosterpomp (op het voertuig) d.m.v. 5"slangen van water voorziet. De dompelpomp is voorzien van 30 meter hydrauliekleiding en 30 meter 5"toevoerleiding naar de boosterpomp. Omdat de locatie van de waterwinning niet altijd makkelijk te bereiken is, is gekozen voor een WTS500 met 4-wielaandrijving.

Korps Lemelerveld krijgt momenteel bijscholing om met het voertuig te leren werken. Daarna is de WTS500 klaar voor de uitruk.

Delen