Samen de schouders eronder

  • Zwolle
  • 10 februari 2020

Het was hard werken, dat ontkent Willemijn ten Hoopen niet, maar het was ook een ervaring om nooit te vergeten. Tijdens de voltijd opleiding Brandweerofficier kreeg ze een kijkje in de keuken van diverse korpsen, ook in het buitenland. Allemaal even hulpvaardig en bereid om haar iets te leren. En precies die hulpvaardigheid tekent IJsselland: “Iedereen wil helpen, ook tijdens een incident en daarna. Samen de schouders eronder en ervoor gaan.”

De opleiding tot brandweerofficier betekent ook opgeleid worden tot manschap en bevelvoerder, zowel beheersmatig als repressief. Willemijn: “Per repressieve opleiding draaide ik twee weken stage: een week in een korps buiten onze regio en een week binnen IJsselland. Dat laatste vond ik belangrijk om de mensen en het verzorgingsgebied te leren kennen waar ik uiteindelijk ga werken. De opleiding was mede daardoor erg intensief, waardoor ik soms buiten de opleiding zaken moest laten vallen. Gelukkig kreeg ik veel begrip en steun van familie en vrienden. Soms zelfs meer begrip dan ik zelf voor de situatie had.”

Diversiteit
Haar klasgenoten kwamen uit heel het land, met haar meegerekend 13 personen. Een enkeling had al een functie binnen de brandweer of een andere hulpdiensten, maar ook van buitenaf voegden deelnemers zich bij de opleiding. Willemijn: “Die diversiteit en onze verschillende achtergronden namen we mee tijdens de lesdagen.”

Berliner Feuerwehr
Het meedraaien bij Berliner Feuerwehr, december 2016, maakte diepe indruk op haar. Ze vertelt: ”Net na het eten in een restaurant op onze eerste avond in Berlijn, zag het blauw van de hulpdiensten. Er was een aanslag gebeurd op het Breitscheidplatz. We boden onze hulp aan, maar dat was toen niet nodig. De dagen erna stonden volledig in het teken van de aanslag, wat dit voor impact had op het korps en op de stad Berlijn. Daar leerde ik: je kunt niet óveral op voorbereid zijn, maar zorg ervoor dat het grootschalig brandweeroptreden op orde is.”

Rustige dienst
"Mijn eerste dienst als officier van dienst brandweer vond ik best spannend. Na de opleiding en een inwerktraject betekent dit immers het echte werk. Alles wat je hebt geleerd, wil je zo goed mogelijk in de praktijk brengen. Tijdens mijn diensten is het altijd erg rustig. Voor mijn vakbekwaamheid wat minder maar voor de inwoners van IJsselland des te beter."
 
Vakbekwaam blijven
"Vakbekwaam blijven vind ik erg belangrijk. Ik ben me ervan bewust dat ik minder repressieve ervaring heb dan mijn collega’s, dus ik probeer mijn kennis extra goed op peil te houden. Dit doe ik door mee te doen met onze regionale oefeningen en bijscholingen, het meedoen met lokale oefeningen, nieuws en trends binnen het vakgebied bij te houden en vooral door heel leergierig te zijn. Na het afronden van de opleiding tot brandweerofficier startte ik als adviseur Risicobeheersing. Met het behalen van de leergang Specialist Risicobeheersing mag ik nu werken als specialist in ons team. Daar houd ik me bezig met diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld evenementenadvisering en het brandrisicoprofiel waarin we op een actuele en dynamische wijze het brandrisico van onze regio in beeld brengen. Ook ben ik aangesloten bij diverse regionale projecten, bijvoorbeeld het opstellen van het nieuwe crisisplan en het opzetten van het lokaal risicoprofiel voor de posten in onze regio. Ook heb ik kort geleden de leergang Specialist Brandpreventie met succes afgerond, een mooi vervolg op het onderdeel FSE
wat ik tijdens de officiersopleiding heb gevolgd."
Wat wens je de aspiranten voor de 52e leergang toe?
"Ik wens iedereen een leerzame maar vooral ook onvergetelijk leuke tijd toe. Ondanks het volle programma en de pieken en dalen die je gaat meemaken: geniet samen met je klasgenoten van deze unieke ervaring!"

 

Buitenlandstage Berliner Feuerwehr - ploeg Feuerwachte Suarez.JPG

Iedereen wil je helpen, ook tijdens een incident en daarna. Samen de schouders eronder en ervoor gaan.

  • Willemijn ten Hoopen, deelnemer 50e leergang brandweerofficier Willemijn ten Hoopen, deelnemer 50e leergang brandweerofficier

Delen