Paasvuren in IJsselland

Een mooie traditie, maar niet zonder risico


Ieder jaar gaan inwoners van IJsselland massaal naar de paasvuren. Dit jaar zijn er paasvuren op zondag 1 en maandag 2 april. In onze regio zijn de vuren voornamelijk in de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Staphorst. Het is een mooie traditie, maar niet zonder risico. Dus als je een paasvuur bezoekt, bekijk dan voor je gaat de tips op deze pagina.

Historie
Het paasvuur is eeuwenoude traditie, niet alleen in Nederland maar in meerdere delen van Europa. Van vroeger uit worden de paasvuren in katholieke plaatsen op zondag aangestoken en op overige plekken op paasmaandag. In Nederland zijn de meeste vuren in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland.

Vergunning
Om een paasvuur aan te mogen steken, is een vergunning verplicht. Deze vergunning, een stookontheffing, is aan te vragen bij de gemeente. De vergunning geldt voor het verbranden van takken en schoon snoeihout. De brandweer adviseert de gemeenten onder andere over de maximale grootte van de paasbult, veilige afstanden en natuurbrandrisico's.

Delen