Natuurbranden houden handcrew Overijssel bezig

  • Zwolle
  • 09 augustus 2018

In korte tijd werd de Handcrew Overijssel meerdere keren gealarmeerd voor verschillende soorten natuurbranden. De eenheid kan in heel Nederland worden ingezet voor zowel bestrijding van natuurbrand als in de nablusfase. Handcrew Overijssel komt onder andere daar waar de voertuigen niet kunnen komen. De naam van het team zegt het al, het is voornamelijk handwerk.

Het principe van Handcrew Overijssel is naar Amerikaans voorbeeld, opgepikt door Brandweer Twente. Het voorbeeld is vertaald naar Nederlandse omstandigheden en sluit waar mogelijk aan bij bestaande werkwijzen. Het team is sinds 2013 operationeel en wordt bij alarmering gevormd door collega's uit de kazernes Nijverdal, Den Ham en Dedemsvaart. In Nijverdal staat een haakarm container die is uitgerust met specialistische gereedschappen waar het team mee werkt. Ze gaan te voet het veld in met onder andere motorkettingzagen, Pulaski's (bijlen), McCleod's (aangepaste harken), batsen en waterrugzakken om kleine, ook ondergrondse, vuurhaarden te blussen. De quad kan het team inzetten voor verkenning en logistieke ondersteuning.

Natuurbranden als oefenmateriaal

Na de eerste uitvraag door Twente of ook in IJsselland een kazerne als basis wilde dienen, reageerde kazerne Dedemsvaart enthousiast en werden de collega’s getraind in de bossen van Ommen. De natuurbranden in juni en juli waren wat dat betreft mooi ‘oefenmateriaal’ voor het doorontwikkelen van het team. Ook ’s nachts werken, zoals in Dalfsen, bleek een mooi ontwikkelpunt te zijn. De temperatuur is ’s nachts een stuk lager dan overdag en dat is prettig werken. Daarnaast wordt de brand getemperd in de avond en nacht door een hogere luchtvochtigheid, wat de bestrijding ook weer ten goede komt.

Handcrew Overijssel kent meerdere technieken om branden te bestrijden. Zo lopen zij bijvoorbeeld in groepjes van drie personen in het veld naar ondergrondse vuurhaarden om daar te kunnen woelen. Ze kunnen zowel offensief, wanneer het nog echt brandt, als defensief worden ingezet. Ook voor nabluswerkzaamheden kunnen ze in actie komen. Eventueel bewijs van brandstichting draagt Handcrew Overijssel over aan de politie.

Geen brand is hetzelfde

Geen brand is hetzelfde en een natuurbrand is daar niet anders in. Tijdens een inzet draagt het team geen ademlucht, maar een mondkapje en een CO-melder. Ook is hun kleding dunner dan reguliere uitrukkleding. Het team blijft doorontwikkelen, want de waterrugzak met daarin 20 liter water die ze meenemen in het bos blijkt veel te zwaar te zijn. Voor hun eigen veiligheid en gemak wordt onderzocht of dat anders kan.

Ruim 14 inzetten sinds oprichting in 2013

  • 2014: Mastbos Breda, Hoge Veluwe Hoenderloo
  • 2015: Prinsenbos Chaam
  • 2016: Wolfkaterweg Hengelo, Brandlichterweg Lattrop Breklenkamp
  • 2017: Lutterzand Beuningen, Strootmanweg Enschede, 't Grasbroek Bornerbroek, Malpiebergsche heide Valkenswaard
  • 2018: Hondeven Tubbergen, Diezerstraat Dalfsen, Dalmscholterweg Dalfsen, Loonse en Drunense Duinen Drunen, Beerzerweg Beerze

Delen