Burgemeester treft maatregelen tegen natuurbranden Dalfsen

 • Dalfsen
 • 10 juli 2018

Donderdag 28 juni bluste de brandweer twee kleine brandjes op landgoed Rechteren in Dalfsen. Daarbij was er vermoeden van brandstichting. Omdat er sprake was van twee brandmeldingen kort na elkaar op donderdag, heeft burgemeester Han Noten besloten een aantal preventieve maatregelen te nemen.

“Twee brandjes na elkaar, waarbij het vermoeden bestaat van brandstichting, heeft mij doen besluiten een aantal maatregelen te treffen, in overleg met politie en brandweer. Vanwege de aanhoudende droogte en de risico’s voor omwonenden is besloten om meerdere maatregelen te nemen. Zo hebben we camera’s opgehangen in de toren van kasteel Rechteren zodat we snel een verdachte rookontwikkeling konden waarnemen. Ook hebben collega’s van de buitendienst van de gemeente en een extern beveiligingsbedrijf ’s avonds en ’s nachts gesurveilleerd in het gebied. Aeroclub Salland heeft de functie van brandwacht vanuit de lucht vervuld, pachters hebben actief rond gelopen, Loonbedrijf Pekkeriet stond stand-by, Foreco heeft het terrein opengesteld en de brandweer heeft de capaciteit verdubbeld.”

In het afgelopen weekend ontdekten passanten wederom brandhaarden in het gebied van landgoed Rechteren en een gedeelte van het gebied van Natuurmonumenten. Door hun alerte reactie en door snelle inzet van de brandweer is het gebleven bij een beperkt gebied dat is afgebrand. De politie heeft onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de branden en heeft buurtonderzoek gedaan. Vanaf maandag 9 juli is er sprake van een tijdelijke afsluiting van het gebied.

Burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen snapt dat mensen vragen hebben: “Natuurlijk willen wij dat mensen zich veilig voelen in hun omgeving. Dat geldt voor de mensen die in het gebied wonen, maar ook werken of recreëren, bijvoorbeeld op camping Starnbosch. Daarom heb ik vandaag besloten om een gedeelte van het gebied af te sluiten. We willen daarmee voorkomen dat er brandhaarden ontstaan door menselijk handelen.”

Hoe lang de afsluiting duurt, durft burgemeester Noten niet te zeggen: “De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de branden en zo lang de droogte voortduurt en het vermoeden blijft bestaan van brandstichting, ben ik niet van plan om het de afsluiting en andere maatregelen op te heffen.”

Burgemeester Noten bedankt iedereen voor hun snelle reactie en inzet: “Ik wil iedereen daar echt voor bedanken. En ik wil ook iedereen oproepen om de komende tijd alert te blijven en verdachte zaken te melden bij de politie door 112 te bellen.” 

Tweets ##natuurbrand

 • @dr_firelady
  • Ontzettend trots op mijn @wur Honours studenten Carmen, Carlijn, Madzy, Sandra en Gijs wiens prachtige #natuurbrand podium + spel vandaag is geopened bij @Museon in Den Haag. 👏🏽🎊🎉👍🏼 Natuurbrand uitleg in een museum, wellicht een primeur voor Nederland? 🔥🔥
  • 08 jul 2020 07:51
 • @GemDeurne
  • Burgemeester Hilko Mak opende de raadsvergadering van @raaddeurne gisteravond met een toespraak over het #coronavirus en de grote #natuurbrand in de Deurnese Peel. Op onze website kun je de toespraak (terug)lezen ➡️ https://t.co/pYQI69xHIc
  • 08 jul 2020 11:25
 • @Danny722
  • Zomerse regen verrassend constant, maar valt vaker in één keer https://t.co/WDmOK0j6gV En dat vormt dan ook gelijk één van de grote uitdagingen voor de komende jaren: langere droge periodes, afgewisseld met stevige buien met (lokaal) heel veel regen. #natuurbrand
  • 06 jul 2020 01:03

Delen