Wat er ook binnen komt, we moeten het oplossen

  • Deventer
  • 30 oktober 2017

Joey Bakker (25) werkt sinds vijf jaar mee als vrijwilliger bij Brandweer IJsselland. Hij weet als geen ander werk, studie en privéleven te combineren. Want zegt hij: “werken bij de brandweer voelt niet als een belasting en je krijgt er zoveel voor terug.”

Zo’n vier jaar geleden kwam Joey voor zijn studie Facility Management naar Deventer en ging er niet lang daarna ook wonen. De brandweer was toen al niet meer onbekend voor hem. Joey vertelt: “Vanaf mijn 14e was ik lid van de jeugdbrandweer en ik deed dat tot mijn 18e. Daarna was ik een jaartje jeugdleider voordat ik mijn studie tot manschap startte. Die opleiding duurde bij mij twee jaar. Ik draai nu al wat jaren mee als vrijwilliger in de dagdienst en sinds een paar maanden ben ik ook oproepbaar in weekenden, avonden en nachten.”

Met de neus in de boeken
Het werken bij de brandweer bevalt Joey goed. Leuke collega’s, een goede sfeer en mentaliteit en veel tijd voor jezelf. Dat wil zeggen: als er niets gebeurt. Joey: “Bij de opstart van de dagdienst om 8.00 uur begin je samen met de briefing. Je neemt bijzonderheden met elkaar door die spelen in de stad of de organisatie en gaat vervolgens verder met de voertuigcontrole. Daarna gaat iedereen verder met zijn of haar werkzaamheden. In Deventer werken medewerkers van onder andere de teams Risicobeheersing, Vakbekwaamheid en Beheer&Techniek ook mee als vrijwilliger dus zij gaan daarvoor aan de slag. Ik kon tijdens mijn studie vaak met mijn neus in de boeken. Als regiovrijwilliger oefen je op donderdag, het reguliere oefenen is op maandag. Om 15.00 uur sport ik vaak even en ga om 17.00 uur weer naar huis.”

Iedere inzet is uniek
Natuurlijk zijn er ook dagen bij dat de boeken niet open gaan. Joey: “Bij een inzet in Zutphen waren we wat langer op de been en bij terugkomst op de kazerne ging ik even douchen. Kort daarna konden we alweer terug naar Zutphen. Ook de dag na de brand op de Brink (2016, red.)moesten we inpakken en opruimen, slangen wassen en al het materieel weer klaar maken voor een volgende inzet. Iedere inzet is uniek en dat maakt het zo leuk. Er is niets en opeens is er iets: mens en materieel verplaatst zich en samen moet je de klus klaren. Elementen in een oefening of bij een inzet zijn hetzelfde, maar altijd verloopt het nét iets anders.”

Jezelf leren kennen
Joey sluit af: “Vrijwilliger zijn is een mooie ervaring. Tijdens de opleiding leer je jezelf goed kennen en je krijgt er ontzettend veel voor terug. Daarnaast is de club vrijwilligers, én overige collega’s, erg gezellig en doe je ook veel met elkaar buiten de brandweer om.”

JoeyBakkerwerving ijsselland.JPG

Wat er ook binnenkomt, we moeten het oplossen en samen de klus klaren

  • Joey Bakker (25), vrijwilliger in Deventer Joey Bakker (25), vrijwilliger in Deventer

Informatiegids

Wil je meer informatie over wat het inhoudt om te werken bij de brandweer? Of wil je juist meer weten over de opleiding, vergoeding of het selectietraject? Bekijk dan de informatiegids.

Delen