Een (brand)veilige kraamtijd

  • Zwolle
  • 23 oktober 2017

Tijdens een zwangerschap en in de kraamtijd komt er een kraamverzorgende over de vloer. Naviva Kraamzorg is werkzaam in Midden en Oost Nederland en weet als geen ander hoe belangrijk veiligheid is. Tijdens die kwetsbare eerste week waarin alles om het pasgeboren kindje draait, houden kraamverzorgenden een alerte blik. Zij helpen het gezin, adviseren hen én voorkomen waar mogelijk onveilige situaties.

Ina Geertjes is consulent en kraamverzorgende bij Naviva en komt dus bij veel verschillende huishoudens over de vloer. Ina vertelt: “Bij de eerste intake tijdens de zwangerschap stellen we veel veiligheidsvragen aan een gezin. Beschikken zij over rookmelders, hoe is het geregeld met hun droog- en wasmachine en ook belangrijk: is er een trapleuning aanwezig? Het is onze taak om mensen bewust te maken van hun leefomgeving en de keuzes die zij daar maken. Een trapleuning is bijvoorbeeld essentieel om veilig beneden te komen met een kindje in je armen. We kunnen mensen niet verplichten om de trapleuning te bevestigen, maar maken duidelijke afspraken met hen.

Samen zoeken naar een oplossing
Aan de start van de kraamweek doorlopen we de eerder gemaakte afspraken en bekijken we nogmaals de veiligheid in huis. Nu het weer sneller donker wordt, zie je ook weer meer kaarsjes branden en flesjes met olie staan. Samen met lucifers onder handbereik én een ouder broertje of zusje in het gezin kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Als de situatie in huis niet veilig genoeg is, zoekt de kraamverzorgende samen met het gezin naar een goede oplossing”.

Veilige leefomgeving
Tijdens haar werk als kraamverzorgde heeft Ina ook al het nodige meegemaakt. Een paar jaar terug kwam zij bij mensen thuis en rook ze bakeliet. Nadat het gezin in veiligheid was en overal de stroom af was, bleek er een hoofdleiding los te zijn. Nog recenter maakte zij een brand bij de buren mee. Ina: “Mijn hart gaat nog steeds sneller slaan als ik er weer aan denk. Ik was aan het werk bij een gezin in Hardenberg en de kraamvrouw gaf net haar kindje borstvoeding. Plotseling riep ze me, omdat ze een vlammetje onder de dakpannen bij de buren zag. Meteen liet ik haar 112 bellen en ben ik naar de buren gerend die al op leeftijd waren en niets in de gaten hadden. Hen bracht ik naar de kraamvrouw en vervolgens heb ik de brandweer opgewacht. Het bleek dat de droogtrommel vlam had gevat.”

Elkaar versterken
Via hun personeelsblad ‘Samen Kramen’ delen kraamverzorgenden en werkgever hun ervaringen. Ook de IPads van de kraamverzorgenden worden continu voorzien van de meest relevante apps. Ina: “Wat mooi om te merken dat de brandweer aandacht heeft voor onze doelgroep en dat we elkaar kunnen versterken met dezelfde boodschap: een (brand)veilige woning en een (brand)veilige kraamtijd!”

Naviva Kraamzorg levert met duizend collega’s elk jaar aan 15.000 gezinnen kraamzorg: 'Wij werken in de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht, ’t Gooi, de Noordoostpolder, zuidwest Friesland en het zuiden van Drenthe. De kwaliteit en veiligheid van onze zorg staan voor ons op de eerste plaats. Wij investeren veel in de opleiding en scholing van onze medewerkers. Met persoonlijke aandacht en deskundige zorg geven wij elk gezin de beste start'.

 

Felicitatiekaart.JPG

Tips van kraamverzorgende Ina:

  • hang een rookmelders op
  • houd je vluchtweg vrij
  • controleer de filters van droger en wasmachine
  • check je meterkast

Maak van je roze wolk geen rookwolk

Weet jij wat je moet doen om je huis brandveiliger te maken? De brandweer geeft tips en advies

Delen