Typografie


Typografie, het visueel omgaan met tekst, vormt een belangrijk onderdeel van een huisstijl. Niet alleen het lettertype maar ook de zetwijze, spatiëring en interlinie, kapitaal of onderkast dragen bij aan de sfeer die typografie oproept.

Het daadkrachtige imago van de brandweer wordt onderstreept door de keuze voor een heldere en zakelijke letter. Als huisstijlletter voor de brandweer is gekozen voor de Frutiger. De Frutiger 75 Black wordt – al geruime tijd – toegepast op brandweervoertuigen in combinatie met de striping.

Frutiger

De huisstijlletter van de brandweer is de Frutiger. Deze in 1977 door Adrian Frutiger ontworpen letter behoort tot de familie van 'schreeflozen', De letter kenmerkt zich door een goede leesbaarheid. Dit komt vooral door het 'open' karakter van de rondingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Univers, de meest bekende letter van deze, in 1928 in Zwitserland geboren typograaf.

Zie rechts voor de voorbeelden.

Frutiger 2.png

Arial

De Arial is de zogenaamde correspondentieletter voor de brandweer en wordt dan ook uitsluitend gebruikt binnen de kantoorautomatisering (de Arial behoort tot de standaardlettertypes van Windows en MacOS). Ook voor internettoepassingen dient naast de Frutiger de Arial gebruikt te worden.

Zie rechts voor de voorbeelden.

Arial.png

Delen