Veelgestelde vragen

 1. Hoe oud moet ik zijn voor een functie bij de brandweer?
  Je bent minimaal 18 jaar voor je bij de brandweer kunt. Vanwege de lichamelijke belasting (zie vraag 2) hanteren we 45 jaar als bovengrens. Ben je echter nog zeer vitaal dan staan we zeker open voor je sollicitatie.

 2. Welke lichamelijke en geestelijke eisen worden er gesteld?
  Je moet als brandweerman/vrouw:
  - beschikken over een goede gezondheid en een goede conditie
  - een minimumlengte van 1.65 meter hebben
  - lang kunnen staan, hard lopen, kruipen, klimmen, springen, evenwicht bewaren
  - het werk kunnen uitvoeren bij hitte en kou
  - zware lasten kunnen dragen: je persoonlijke uitrusting (helm, veiligheidsbril, laarzen en een ademluchttoestel) weegt al 12 kilo. Daarnaast weegt bijvoorbeeld het gereedschap om mensen uit de auto te knippen ongeveer 25 kilo.
  - ’s nacht van de pieper wakker kunnen worden en binnen 4 minuten in de kazerne zijn
  - in stresssituaties rustig blijven

 3. Welke overige eisen worden er gesteld?
  Je moet binnen 4 minuten in de kazerne kunnen zijn bij een melding (dat kan vanaf je werkadres een andere kazerne zijn dan vanaf je huisadres).

 4. Zijn hoogte-, diepte- of claustrofobie een bezwaar?
  Ja. Je zult bij een inzet vaak ademlucht dragen, dan moet je een masker op. Ook zal je bij een inzet de brand wel eens van boven moeten blussen. Angst in één van de situaties is niet werkbaar.

 5. Kan een vrouw bij de brandweer werken?
  Natuurlijk, iedereen die aan de eisen voldoet kan zich opgeven als brandweervrijwilliger.

 6. Is het gebruik van bril of contactlenzen bezwaarlijk?
  Dit hoeft niet altijd een bezwaar te zijn; het is uiteraard afhankelijk van het gezichtsvermogen, dat bij keuring wordt vastgesteld.

 7. Mag ik een baard dragen?
  Nee. Ook te grote bakkebaarden of snorren zijn niet toegestaan. Dat komt door het gebruik van ademluchtmaskers. Deze moeten goed aansluiten om veilig te zijn.

 8. Welke karaktereigenschappen zijn van belang?
  Je werkt in een team. Het is daarom belangrijk dat je een teamgeest hebt. Daarnaast heb je nodig sociale vaardigheden, besluitvaardigheid, moedig zijn zonder roekeloosheid, verantwoordelijkheidsgevoel en maatschappelijk besef.

 9. Welke vooropleiding moet ik hebben?
  Minimaal LBO-C / VMBO-C / MAVO-niveau.

 10. Moet ik in het bezit zijn van een rijbewijs?
  Nee. Wanneer je een voertuig van de brandweer moet besturen heb je een groot rijbewijs nodig. Als dat nodig is zullen wij je opleiden. Wel moet je binnen 4 minuten op de kazerne kunnen zijn. Of dat nu lopend, met de fiets of op de scooter is maakt niet uit.

 11. Speelt het woon en/of werkadres een rol?
  Je woont of werkt niet te ver van de brandweerkazerne (je moet binnen 4 minuten in de kazerne kunnen zijn). Het voordeel van een grote regio als die van de Veiligheidsregio Hollands Midden is dat je op meerdere plekken inzetbaar kunt zijn. Je kunt bijvoorbeeld in Leimuiden wonen en in Kaag werken. Dan kan je bij beide vrijwillige korpsen werken. De ene in de avonduren en de andere in de dagsituatie. Dit kun je ook aangeven op je sollicitatieformulier.

 12. Moet mijn werkgever ook akkoord gaan met mijn aanmelding bij de vrijwillige brandweer?
  Ja, want brandweermensen kunnen ook overdag worden opgeroepen om branden blussen en andere incidenten bestrijden. Je moet dan al je werk kunnen laten vallen om binnen 5 minuten in de kazerne te zijn.

 13. Voor welke werkzaamheden kan ik opgeroepen worden?
  Als brandweervrijwilliger kun je worden opgeroepen voor:
  - branden blussen/ uitbreiding van brand voorkomen
  - redden van slachtoffers bij brand of bevrijden van slachtoffers bij (verkeers)ongevallen
  - optreden bij waterongevallen
  - meten van gevaarlijke stoffen en stabiliseren van de situatie
  - hulp bij storm- en waterschade (kelders leegpompen, omgevallen bomen opruimen)
  - gaslekkages opsporen en stabiliseren
  - redden van dieren in nood
  - assistentie van de ambulance bij werken op hoogte

 14. Hoe word ik brandweervrijwilliger?
  Na je sollicitatie en aanname, krijg je een tweejarige opleiding van ons. Als je die hebt afgerond en je bent geslaagd, dan kun je aan de slag als brandweervrijwilliger. Deze opleiding kost ons ruim EUR 14.000,--. Om die reden verwachten we dat onze vrijwilligers zich voor langere tijd aan ons verbinden.

 15. Hoeveel tijd kost de vrijwillige brandweer mij?
  1. Je neemt verplicht deel aan de wekelijkse oefenavonden om je vaardigheden en kennis op peil te houden. Dit kost je ongeveer twee uur per week. Na afloop wordt er vaak met een bak koffie of drankje nog nagepraat. Zo leer je jouw collega´s ook op een andere manier kennen.
  2. Je zult op willekeurige momenten (overdag, avonduren en nachturen) worden opgeroepen om een incident te bestrijden. Afhankelijk van aan welke kazerne je verbonden bent ligt dat aantal tussen de 15 en 300 oproepen per jaar. Hoe vaak dat is voor 'jouw' kazerne kun je opvragen bij de ploegchef.

  Zo lang je in opleiding bent ben je meer tijd kwijt. Meer hierover in de volgende vraag.

 16. Hoeveel tijd kost de vrijwillige brandweer mij terwijl ik in opleiding ben?
  Er zijn verschillende opleidingstrajecten, maar de meest gebruikelijke opleiding duurt 2 jaar. De opleiding kost je een dagdeel per week aan les (avond of weekend). Daarnaast ben je gemiddeld nog 1,5 uur per week aan huiswerk kwijt. Ook heb je nog een wekelijkse oefenavond en kun je na 6 maanden mee als stagiair. Tijdens de opleidingsperiode ben je dus ongeveer 9 uur per week druk met de brandweer.

 17. Wat zijn de voorwaarden om mee te mogen/kunnen bij een inzet?
  - Je bent nuchter (hebt geen alcohol gedronken en geen drugs of medicijnen gebruikt)
  - Je kennis en ervaring zijn op peil
  - Je bent binnen 4 minuten op de kazerne

 18. Krijg ik als vrijwilliger een vergoeding?
  Je ontvangt een vergoeding die is vastgesteld in de gemeentelijke rechtspositieregeling. De bedragen wisselen per functie. Tijdens je opleiding ontvang je een vaste jaarvergoeding van ongeveer € 300,-. Daarnaast ontvang je een uurvergoeding van ongeveer € 10,- voor deelname aan je opleiding en oefeningen en krijg je bij een incident ruim € 18,- per uur. Deze vergoedingen zijn bruto bedragen, hier moet je nog belasting over betalen. Deze vergoedingen gaan omhoog naar mate je functie en bijbehorende rang omhoog gaan in je loopbaan

 19. Krijg ik ook een onregelmatigheidstoeslag?
  Nee, dat is niet van toepassing.

 20. Ben ik als vrijwilliger verzekerd?
  Ja. Brandweer Hollands Midden heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. We hebben een uitgebreid verzekeringenpakket afgesloten voor het geval er onverhoopt toch wat gebeurt. Het pakket bestaat uit: ongevallenverzekering, WGA-hiaat, molest, trauma en hypotheekvangnetverzekering, eigendommenverzekering, collectieve rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

 21. Kan ik na de opleiding tot manschap nog meer cursussen volgen?
  Dit is afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden binnen de kazerne.

 22. Ik heb een leerprobleem en/of hou niet van lezen, kan ik dan de opleiding tot manschap behalen?
  We staan er voor open om mensen met leerproblemen te begeleiden. Bespreek deze mogelijkheden dus tijdens het selectieproces.

 23. Hoe ziet de selectieprocedure er uit?
  Voor je eigen veiligheid en die van de anderen is een uitgebreide selectieprocedure aan de orde, waarbij je een aantal testen moet afleggen. Ook moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen en leg je een ambtseed af.

 

Delen