Syrische statushouders bezoeken brandweer in Woubrugge

  • Leiden
  • 16 maart 2018

Op zaterdag 10 maart kwam een groep Syrische statushouders naar de brandweerkazerne in Woubrugge (gemeente Kaag en Braassem) voor een integratieworkshop Brandveilig Leven. Deze workshop geeft de brandweer op verzoek van de gemeente en De Driemaster. Het is een onderdeel van een traject met als doel statushouders te integreren en richting werk te begeleiden. In Kaag en Braassem wordt dit georganiseerd door De Driemaster, die de maatschappelijke agenda van deze gemeente uitvoert.


Foto: Sven van der Vlugt

Brandveilig Leven
Brandweer Hollands Midden – waar Woubrugge deel van uitmaakt – houdt het hele jaar door activiteiten in het kader van Brandveilig Leven voor zeer uiteenlopende groepen. Bijvoorbeeld voor studenten of thuiszorgmedewerkers. Met deze activiteiten wil de brandweer bereiken dat het inzicht bij burgers, instellingen en bedrijven wordt vergroot over de eigen invloed op brandveiligheid. Risico’s worden onder de aandacht gebracht, maar vooral wordt gesproken over de acties die men zelf kan ondernemen en bewuste keuzes die men kan maken om de eigen (brand)veiligheid te vergroten.

Ervaringen in Woubrugge
Terwijl de jonge kinderen onder leiding van twee vrijwilligers van De Driemaster zelf een brandweerauto gingen knutselen, ging de rest van de groep in gesprek met twee brandweermedewerkers.

  • zo maakten de deelnemers kennis met de taken van de brandweer
  • werd besproken wat je kunt verwachten als je via 112 alarm moet slaan
  • werd gekeken naar brandrisico’s in de eigen woning
  • en besproken welke acties men zelf kan ondernemen om het risico op brand te verkleinen, zoals veilig roken, niet langdurig opladen van telefoons en accu’s en het plaatsen van rookmelders

Om ervoor te zorgen dat iedereen het gesprek goed kon volgen en actief mee kon doen, was er ook een Syrische (vrijwillige)tolk aanwezig. De Driemaster geeft statushouders de kans deze rol te vervullen en de Nederlandse taal goed in de praktijk te oefenen en zo (werk)ervaring op te doen.

Tijdens de workshop vertelden de deelnemers dat in Syrië 113 het noodnummer is voor de brandweer, en dat elke hulpdienst daar een eigen noodnummer heeft. Geen overbodige luxe dus om te weten dat je in Nederland 112 belt voor alle hulpdiensten. Aan bod kwam wat je dan kunt verwachten als je de centralist aan de telefoon krijgt. Onder andere werd besproken dat het gesprek in het Nederlands of het Engels is en dat het gratis is, dus dat kosten geen belemmering hoeven te zijn om te bellen.

Spontaan wisten de deelnemers een aantal risico’s te benoemen, zoals vlam in de pan of weglopen tijdens het koken en overbelasting van bijvoorbeeld een stekkerdoos. Aangezien veel van deze statushouders hier met hun gezin wonen, werd ook nadrukkelijk gesproken over het samen maken van een vluchtplan (wie neemt welk kind mee, hoe lopen we naar buiten en waar verzamelen we ons) en dit ook te oefenen. Als hulpmiddel hiervoor kreeg iedereen de Vluchtplankleurplaat mee naar huis.

De workshop in Woubrugge was de tweede in Kaag en Braassem. Heel leerzaam werd tijdens de eerste workshop de uitleg over de rookmelders gevonden. Uit deze voorgaande bijeenkomst weten we dat een groot deel van de deelnemers (ca. 75%) na de bijeenkomst een rookmelder heeft aangeschaft. Degenen die geen rookmelder aanschaften hadden de vrees dat koken of het roken van een sigaret altijd zou leiden tot het afgaan van de rookmelder. Op basis van deze reacties van de vorige keer, werd er op dergelijke punten dieper ingegaan. Nu ze weten dat een rookmelder niet onnodig afgaat als je een goede plek uitkiest om hem op te hangen, zoals de slaapkamer of de gang, vormt dit geen belemmering meer om een rookmelder op te hangen.

Samenwerking De Driemaster en Brandweer Hollands Midden
De integratieworkshop Brandveiligheid wordt georganiseerd door De Driemaster. De samenwerking tussen deze twee partijen zorgt dat beide organisaties elkaar helpen hun organisatie-eigen doelen te bereiken. Hollands Midden draagt bij aan de integratiedoelen van De Driemaster en De Driemaster helpt bij het vergroten van brandveiligheid bij inwoners van onze regio, een van de doelstelling van Brandweer Hollands Midden.

Rondleiding in de kazerne
Na de workshop kreeg de hele groep een rondleiding in de kazerne om de tankautospuit en de brandweerboot van Woubrugge te bewonderen en even te voelen hoe het is om erin te zitten. Woubrugge is een vrijwillige kazerne en de ploegchef gaf uitleg over wat er allemaal gebeurt als de pieper gaat en je moet uitrukken. Ook vertelde hij over alle materiaal en materieel en samen met een van de manschappen werd een en ander gedemonstreerd en voorgedaan. Een doorslaand succes. Alle jongens willen uiteraard brandweerman worden als ze groot zijn – en misschien de meisjes ook wel nu ze gezien hebben dat dit in Nederland kan – en hun ouders waren erg te spreken over de tips over brandveiligheid, wat je zelf kunt doen en hoe 112 werkt. Dat de brandweer er dan binnen acht minuten is, is vergeleken bij wat ze weten uit Syrië een topprestatie!


Foto: Sven van der Vlugt

 

 

Delen