'Groot respect en een diepe buiging’ voor de hulpverlening bij sociaal pension op 3 februari

  • Leiden
  • 12 februari 2018

Zaterdagavond 3 februari kwam er bij de meldkamer een automatische brandmelding binnen van sociaal pension De Binnenvest in Leiden. Er bleek daadwerkelijk brand te zijn in één van de kamers; razendsnel is opgeschaald, een binnenaanval ingezet. De bewoner is zwaargewond naar buiten gehaald door de brandweerploeg van kazerne Leiden-Noord. In het sociaal pension was behoorlijk wat rookontwikkeling en met hulp van de extra gealarmeerde eenheden zijn alle bewoners veilig naar buiten gehaald. Deze bijzonder kwetsbare groep mensen met heel diverse psychosociale problemen stond in de vrieskou buiten, dus de focus lag in eerste instantie vooral op het zo snel mogelijk warm en veilig onderbrengen van de circa 25 bewoners. Nadat ze een tijd in een restaurant in de buurt hebben gewacht, is er gelukkig een goede plek voor ze gevonden bij een andere opvanglocatie; ook daar moest groot opgeschaald worden omdat het vorstprotocol gold – alle opvanglocaties in de buurt zaten dus al maximaal vol.

Met behulp van het Rode Kruis, dat dekens en een pendeldienst organiseerde, lagen alle bewoners rond een uur of 01:30 uur in hun tijdelijke bed. In een interview op lokale tv gaf de directrice van het pension de volgende dag aan dat het nog een paar dagen zou duren voor iedereen weer naar het pension kon terugkeren, en dat ze nu eerst alles gingen schoonmaken en samen met de bewoners gingen kijken welke spullen er nog te redden waren. “Deze mensen hebben niet veel bezittingen, dus we gaan hier erg zorgvuldig mee om.”

Een burger stuurde onderstaande blijk van waardering:

‘Geachte brandweer Leiden maar ook Politie, Ambulance Rode Kruis en ja zelfs gemeente Leiden: Geen vraag, maar een opmerking. Met grote vreugde en diep respect heb ik vastgesteld hoe u omging met de brand bij de sociale opvang. De hoogte van een beschaving is af te meten aan hetgeen zij doet voor de zwakste onder hen. Gebleken is nu deze hoge beschaving. Met groot respect en een diepe buiging voor alle hulpverleners op deze koude zaterdagavond.”

 

Delen