Werkgevers brandweervrijwilligers

Wat betekent het voor werkgevers?

Jouw werknemer wil brandweervrijwilliger worden bij de brandweer of is al brandweervrijwilliger. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de brandweer in onze regio. Iedere burger die of elk bedrijf dat hulp van de brandweer nodig heeft, kan daarop rekenen. De brandweer heeft omgekeerd ook jouw hulp en medewerking nodig bij het beschikbaar stellen van vrijwilligers. Op deze manier dragen we met z’n allen bij aan de lokale (brand)veiligheid.

Vrijwilliger maar toch een vergoeding

Vrijwilligerswerk bij de brandweer is niet vrijblijvend. Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor de lokale veiligheid, bij brand maar ook andere incidenten. Je denkt misschien dat een vrijwilliger geen vergoeding krijgt voor het werk dat hij/zij levert. Niets is minder waar. Zij ontvangen hiervoor een jaar- en uurvergoeding per inzet/uitruk. De term vrijwilliger is dus niet helemaal terecht.

Duidelijke afspraken maken

Als je een medewerker in dienst hebt die brandweervrijwilliger is of wil worden, dan maak je samen afspraken over hoe de medewerker het eigen werk goed kan combineren. Daarnaast is het belangrijk dat jij als hoofdwerkgever op de hoogte bent van de taken, verplichtingen en rechten van onze vrijwilligers. Dit voorkomt onduidelijkheid van beide kanten.

Veelgestelde vragen

 • Wat vragen jullie van mij als werkgever?

  Wij vragen jou als werkgever jouw medewerker toestemming te geven voor het volgende:

  • brandweertaken uitvoeren (onder werktijd bij een incidentmelding);
  • deelnemen aan vaste oefenmomenten (veelal ’s avonds, een enkele keer onder werktijd).

  Uiteraard kun je hier gezamenlijk afspraken over maken. Uiteindelijk bepaal jij of je toestemming geeft of niet. Wij hopen natuurlijk op jouw medewerking bij het beschikbaar stellen van medewerkers voor de vrijwillige brandweer. Het is van groot belang om vrijwilligers in dienst te hebben die op korte afstand van de kazerne werken zodat zij snel ter plaatse kunnen komen als dat nodig is. Op deze manieren werken wij samen met jou aan een veilige regio Haaglanden.

 • Wat zijn de voordelen voor mij als werkgever?

  Het heeft een aantal voordelen om een vrijwilliger in jouw bedrijf in dienst te hebben:

  • Kennis en extra ogen/oren op het gebied van (brand)veiligheid;
  • Een opgeleide brandweervrijwilliger voldoet aan alle wettelijke eisen die aan een bedrijfshulpverlener (BHV’er) worden gesteld. Daardoor is het mogelijk om hier een vrijstelling voor aan te vragen en wij kunnen bij de aanvraag helpen;
  • Een gemotiveerde collega die bij incidenten op de werkvloer levensreddend kan handelen, kan ondersteunen bij ontruimingen en kan helpen bij brandbestrijding.

   

  Een vrijwilliger bij de brandweer levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Door jouw medewerker hier toestemming voor te geven, geldt dat ook voor jou!

 • Wat houdt het werk van een brandweervrijwilliger in?

  Het werk van een brandweervrijwilliger is erg gevarieerd. Uiteraard blust de brandweer branden, maar er is veel meer. De brandweer bevrijdt mensen bij verkeersongevallen, ondersteunt bij waterongevallen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, kan reanimeren, kan reddingen op hoogte uitvoeren en helpt dieren in nood.

 • Hoe vaak moet de brandweer uitrukken?

  Hoe vaak jouw werknemer uiteindelijk wordt opgeroepen, is niet te voorspellen. Zo kan het zijn dat er een hele week bijna niks gebeurt, maar ook dat er meerdere keren op een dag uitgerukt moet worden.

  In de regio Haaglanden zijn wij bij de negen kazernes volledig afhankelijk van vrijwilligers. Deze kazernes zijn te vinden in de gemeenten Westland en Midden-Delfland. Tot slot werken er op onze kazerne in Wassenaar zowel vrijwilligers als beroeps.

  Vrijwilligers bij de brandweer zijn van cruciaal belang en daar hebben wij jou bij nodig.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box