Opleiding

Voordat je wordt toegelaten voor de opleiding Manschap A moet je medisch goedgekeurd te zijn en voldoende resultaten geboekt hebben bij de selectietest.

Om volledig inzetbaar te worden, moet je het diploma Manschap-A behalen. Voor dit diploma moet je de onderstaande 4 kerntaken beheersen. Daarnaast volg je een VRH-module voor regio specifieke kennis.

  • Kerntaak 1: Brandbestrijding
  • Kerntaak 2: Technische hulpverlening
  • Kerntaak 3: Ongevallen gevaarlijke stoffen
  • Kerntaak 4: Assistentie waterongevallen

Duur en verloop opleiding

De opleiding duurt in totaal 14 maanden (exclusief vakantieperioden). In vakantieperioden wordt er geen les gegeven. De eerste 5 maanden van je opleiding wordt besteed aan het behalen van kerntaak 1, brandbestrijding. Je gaat 2 avonden per week en 1 zaterdag in de 6 weken naar school om theorie en praktijklessen te volgen. Tevens leer je opdrachten uit te voeren op je werkplek bij de kazerne waar je geplaatst bent. Na deze periode kun je ingezet worden in de praktijk bij incidenten op het gebied van brandbestrijding. De volgende periode van 9 maanden worden kerntaak 2, 3 en 4 afgerond. In deze periode is er nog 1 avond per week en 1 zaterdag in de 6 weken school. Je gaat dan echter ook 1 keer per week  naar de oefenavond van je kazerne om daar je vaardigheden op het gebied van brandbestrijding bij te houden en vakbekwaam te blijven. De opleiding vindt plaats op diverse locaties in de regio Haaglanden.

Delen