“Op een verjaardag gaat het nooit over de incidenten, maar over het team.”

Verhaal Laurens, Manschap kazerne Scheveningen

Als manschap werk je in een ploegendienst van 24 uur. Door het werken in ploegendiensten is er voor de gemiddelde brandweerman een goede afwisseling tussen werk en privé. Die 24 uur bestaat uit veel oefeningen, onderhoud en natuurlijk het uitrukken bij incidenten uit vaste elementen. Toch is geen dag hetzelfde.

“Er is hier altijd wel iets te doen,” vertelt Laurens. “Zodra we hier om half acht de kazerne binnenstappen, beginnen we direct met het controleren van de voertuigen en gereedschappen. Schoonmaken, repareren. Het is dagelijkse kost. Alles moet tiptop in orde zijn voor als tijd kostbaar is. Dan moet je honderd procent op het materiaal kunnen vertrouwen. En nog belangrijker, op elkaar. Het trainen en oefenen met het team staat daarom elke dag op het rooster. Dan kun je meters maken en kom je niet voor verrassingen te staan. Alles is te leren. Ik ben daar zelf het grootste bewijs van. Voor mijn toelatingstest om bij de brandweer te komen, heb ik zwemlessen genomen. Nu, vijftien jaar later, ben ik onderdeel van het Surf Rescue Team dat aan de kust van Scheveningen reddingsoperaties uitvoert. Maar het allerbelangrijkste is dat je weet wat je aan elkaar hebt.

Ik omschrijf het team als mijn tweede familie. Je doet alles samen. Sporten, boodschappen doen en koken. Het is dan vaak lachen, gieren, brullen. Maar als de pieper gaat, zijn we een goed geoliede machine met een duidelijke taakverdeling. Daar ben ik het meest trots op. Ik maak geregeld dingen mee die een ander nooit zal zien. Maar als ik op een verjaardag vertel over mijn werk, gaat het altijd over het gedreven team waar ik onderdeel van uit maak. Je moet het eigenlijk ervaren om het te begrijpen. Dan wordt je werk een verslaving en wil je nooit meer iets anders.”

In deze video vertelt manschap Laurens over zijn werk als brandweerman. Wil jij ook net als Laurens bij de brandweer werken? Meld je dan gauw hieronder aan!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box