“Het voelt voor mij niet eens als werk.”

Verhaal Barry, manschap en Instructeur kazerne Loosduinen

Grote branden, beknellingen en reanimaties. Het zijn soms heftige gebeurtenissen in het leven van een brandweerman. Je moet het maar kunnen om in extreme situaties kalm en vastberaden te werk te gaan. Barry is zo iemand. Een echte professional voor wie dit werk aanvoelt als tweede natuur.

“Dit werk past bij me”, stelt Barry. “Van nature ben ik iemand die van aanpakken houdt, maar wel een met een gezonde dosis inlevingsvermogen. Ik heb vroeger ook een tijdje bij de vrijwillige brandweer gezeten. Dus toen ik vijftien jaar geleden bij de beroepsmanschappen solliciteerde, wist ik maar al te goed wat me te wachten stond. Natuurlijk blijven bepaalde incidenten en reanimaties op mijn netvlies staan. Maar het beroep heeft zoveel meer te bieden. Hulpverlenen heeft namelijk ontzettend mooie kanten. Op straat en binnen je hechte ploeg kun je iets betekenen. Ben je iemand waar een ander op vertrouwt. We helpen elkaar het beste uit jezelf te halen. Meestal met een lach en soms met wat wrijving, zoals tijdens het sporten. We zijn fanatiek en verliezen vindt niemand leuk. Maar we staan wel voor elkaar.

In de 24 uur die je met elkaar doorbrengt, maak je van alles mee. De familiecultuur bij Brandweer Haaglanden mag je dan ook niet onderschatten. Omdat ik graag iets meer doe, werk ik hier op kazerne Loosduinen als instructeur algemeen.  Ik train mijn eigen ploeg op meest voorkomende werkzaamheden binnen ons vak gebied. Daarnaast werk ik soms als instructeur voor de basisopleiding, en geef ik de les ‘werken op hoogte’. Mijn  specialisatie is dan ook het werken op hoogte, door middel van een hoogwerker. Geen incident is hetzelfde en je moet ter plekke soms flink kunnen improviseren. Ik kan de situatie goed aanvoelen. Als je denkt dat je dat ook in je hebt, dan heb je hier de baan van je leven. Veel vrijheid, veel plezier met elkaar en veel actie waarin je het verschil maakt.”

In deze video vertelt manschap en instructeur Barry over zijn werk als brandweerman. Wil jij ook net als Barry bij de brandweer werken? Meld je dan gauw hieronder aan!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box