Selectie nieuwe opleiding in voorjaar 2025

Interesse? Laat je gegevens achter!

Ben jij een sportieve man/vrouw, houd je van een uitdaging, kan je goed met veranderingen omgaan én houd je ervan om mensen en dieren te helpen? Dan is het werken als brandweerman of brandweervrouw iets voor jou!

Als brandweerman/-vrouw lever je in teamverband een bijdrage aan de taken van de brandweer. Denk hierbij aan brandbestrijding, maar ook aan verkeers- en waterongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, wateroverlast, stormschade en rampenbestrijding. Je werkt flexibel. Dat wil zeggen dat je onder andere in een ploegendienst van 24 uur kunt werken.

Om brandweerman/-vrouw te worden volg je eerst de opleiding Manschap-A bij Brandweer Haaglanden.

Waar kom jij te werken?

Wij zijn Brandweer Haaglanden. Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat. Wij zijn er voor mens en dier. We staan volledig ten dienste van de (fysieke) veiligheid van inwoners en bezoekers van de regio én zijn er als hulp nodig is. Wij zijn er voor iedereen en maken daarop geen uitzondering.

De regio Haaglanden is een bijzondere, unieke regio. Met onze aanpak zijn we flexibel, spelen we in op actualiteiten en de omgeving waarin we werken. Wij kennen het gebied waarin we ons werk doen goed. De samenleving verandert en wij veranderen zo goed mogelijk mee. We streven er uitdrukkelijk naar om een weerspiegeling van de samenleving te zijn en dat zien we dus ook graag terug in ons personeelsbestand. Bij ons werken dan ook mensen met verschillende kwaliteiten en achtergronden. Voor ons is het belangrijk om een inclusieve organisatie te zijn. Zo kunnen we zo goed mogelijk inspelen op kansen en ontwikkelingen in deze omgeving. Wij werken met ruim 1.000 collega’s vanaf 23 kazernes in een dynamische regio met meer dan 1 miljoen inwoners en duizenden bedrijven en instellingen. Onze organisatie staat midden in de samenleving, wij zijn er voor iedereen.

Brandweerduiken

De specialistische taak brandweerduiken is een belangrijk onderdeel van het brandweerwerk. We zoeken daarom bij voorkeur kandidaten die geschikt zijn om brandweerduiker te worden. Tijdens de zwemtest kijken we of jij het in je hebt om brandweerduiker te worden. Bij voldoende geschiktheid zal een duiktest onderdeel zijn van de selectieprocedure.

Wil je meer weten over deze specialistische taak, klik dan hier voor meer informatie.

Werving 2025

De werving voor een nieuwe klas is afgelopen, maar niet getreurd! Je kunt het hele jaar door je interesse kenbaar maken. De selectie voor een nieuwe opleiding vindt in het voorjaar van 2025 plaats!

Zara over haar vader, brandweerman Pascal

“Hij is een brandweersuperheld”. Bekijk hier de video

Wat bieden wij?

Voor deze functie krijg je een specifieke opleiding aangeboden. Uitgangspunt is dat het aanvangssalaris €2.379,- bruto per maand is bij een volledige werkweek. Afhankelijk van relevante ervaring is een hogere inschaling mogelijk. In deze functie is een doorgroei mogelijk naar maximaal €3.588,- bruto per maand.

Naast dit salaris heb je recht op een vaste onregelmatigheidstoeslag. Deze bedraagt bij een volledige (onregelmatige dienst) werkweek €557,06 bruto per maand. Naast je salaris ontvang je een toeslag van 19,63% (Individueel Keuze Budget, tijdens de opleiding is deze 18,63%), die je flexibel kunt inzetten voor arbeidsvoorwaarden die voor jou belangrijk zijn.

Functie-eisen (1/2)

 • Je beschikt over een diploma met tenminste VMBO kader/MBO 3 niveau (bij voorkeur in een technische richting). Of je hebt een afgeronde technische opleiding op VMBO basis/MBO 2 niveau.
 • Je beschikt over technische vaardigheden en inzicht
 • Je kunt zwemmen en je hebt geen watervrees
 • Je hebt een goede medische, psychische en fysieke conditie
 • Je bent sportief
 • Je gehoor is goed en je draagt geen bril (24-uurs lenzen mogen wel)
 • Je hebt geen last van hoogte- en engtevrees

Functie-eisen (2/2)

 • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift
 • Je bent in het bezit van de Nationaliteit van een land van de Europees Economische Ruimte (EER) of een geldige tewerkstellingsvergunning
 • Je bent minimaal 18 jaar (bij de start van de opleiding)
 • Je bent bij voorkeur in het bezit van een geldig rijbewijs B
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en inleveren

Angela over haar dochter, brandweervrouw Elise

“Ik ben supertrots dat zij dit beroep uitoefent.” Bekijk hier de video

Het selectietraject

Voordat je wordt toegelaten tot de opleiding, moet je een selectieprocedure doorlopen. Als je deze positief afrondt, volgt een aanstelling voor een jaar. Bij goed functioneren wordt dit verlengd met nog eens een jaar en daarna een vaste aanstelling. De selectieprocedure voor deze functie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • 1. Briefselectie

  In de briefselectie wordt gecontroleerd of je voldoet aan de gestelde minimumeisen op basis van de vacature. Wij lezen je CV en motivatie en bekijken of dit past bij wie wij zoeken.

 • 2. Intake

  Deze intake is voorafgaand aan selectiedag 1. Wij controleren of behaalde diploma’s voldoen aan de gestelde eisen.

 • 3. Selectiedag 1

  Tijdens deze dag kijken we of jij geschikt bent voor de functie van beroepsmanschap. We kijken niet alleen naar je kwaliteiten, maar ook of je openstaat om iets te leren. Deze test wordt afgenomen op brandweerkazerne Loosduinen en duurt ongeveer een dagdeel. De volgende onderdelen worden getest:

  Krachttest

  Bij deze test wordt gekeken of je voldoende kracht hebt om de werkzaamheden die bij deze functie horen, uit te voeren. Hieronder vind je een kleine indicatie van de oefeningen:

  • steps op een lage kist met ademluchttoestel om;
  • lateral pull down met twee keer 16,5 kg (33 kg);
  • push-ups, sit-ups en rugspieren;
  • shoulder press/biceps curl met een barbell van 15 kg;
  • een pop van 80 kg slepen over twee keer 7,5 meter.

  Kortom, train je borstspieren (push-ups), buikspieren (sit-ups), arm-, been- en rugspieren.

  Inzichttest

  Bij dit onderdeel zit je achter een computer en krijg je twintig meerkeuzevragen. Deze test geeft ons een beeld in hoeverre je inzicht hebt in algemene (technische) situaties.

  Technische test

  Bij deze test gaan we kijken of je technische vaardigheden hebt. Er wordt gekeken in hoeverre je een klein technisch probleem kunt oplossen. Bekijk hiervoor eens de inhoud van een gereedschapskist. Weet de verschillende gereedschappen te benoemen en weet waar ze voor bedoeld zijn.

  5 km duurloop

  Door middel van een duurloop van 5 km testen we je uithoudingsvermogen. We waarderen de 5 km duurloop als volgt:

  Dames:

  • Onder de 25 minuten is goed.
  • Tussen 25 minuten en 27 minuten is voldoende.
  • Tussen 27 minuten en 28 minuten en 30 seconden is matig.
  • Doe je er langer over dan 28 minuten en 30 seconden, dan is dat helaas onvoldoende.

  Heren:

  • Onder de 22 minuten is goed.
  • Tussen 22 minuten en 25 minuten is voldoende.
  • Tussen 25 minuten en 26 minuten en 30 seconden is matig.
  • Doe je er langer dan 26 minuten en 30 seconden over, dan is dat helaas onvoldoende.

 • 4. Selectiedag 2: de 24-uurstest

  Als je geslaagd bent voor de 1e selectietest dan word je uitgenodigd voor de 24-uurstest.

  In deze 24 uur willen je beter leren kennen en kijken we of je geschikt bent om te werken in een team. Je gaat daarom 24 uur op outdoor assessment waar we kijken hoe jij bent onder normale en zwaardere omstandigheden.

  De volgende onderdelen komen onder andere aan bod:

  Houding & gedrag

  Hoe presenteer jij jezelf, ben je flexibel, gedreven en stel je je dienstverlenend op?

  Kennis & kunde

  Welke kennis heb je al, ben je proactief en kun je problemen snel oplossen?

  Werken in een team

  Hoe gedraag jij je in een team, kun je goed luisteren naar anderen en stel je je op als een echte teamplayer?

  Communicatie

  Kun je in begrijpelijke taal een boodschap overbrengen, kun je een opdracht goed samenvatten en je gedachten en bedoelingen helder maken?

  Zwemvaardigheidstest

  Om je zwemvaardigheid te bepalen, testen we je op volgende onderdelen:
  Het gaat hierbij niet om snelheid maar om de juiste uitvoering.
  –  50 meter op de borst (schoolslag)
  –  50 meter rugslag (enkelvoudig)
  –  25 meter gekleed in overall schoolslag
  –  25 meter gekleed in overall rugslag
  –  In het water kunnen aan- en uitkleden van overall
  –  50 meter borstcrawl
  –  Onderwater zwemmen, 19 meter is voldoende, 25 meter is goed.

  Behendigheidstest

  Voor deze test voer je een behendigheidsparcours uit met hindernissen. Daarbij wordt gelet op jouw coördinatie, loopvaardigheid en uithoudingsvermogen.

  Hoogte & engtetest

  We testen hierbij in hoeverre je hoogtevrees hebt door je op een touwladder omhoog te laten klimmen en we testen je engtevrees door je door een buizenstelsel te laten kruipen.

 • 5. Motivatiegesprek

  Na een positieve beoordeling op de 24-uurstest willen we je graag beter leren kennen. Tijdens het selectiegesprek maken we kennis met elkaar en kijken we of je past binnen onze organisatie.

 • 6. Aanstellingskeuring en PPMO test

  Als laatste onderdeel staat het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) op de agenda. Deze test bestaat uit het invullen van een vragenlijst, medisch onderzoek, brandbestrijdingsbaan en een traplooptest.

 • 7. VOG, Arbeidsvoorwaardengesprek en aanmeten kleding

  De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt of er sprake is  van strafbare gedragingen of veroordelingen die een bezwaar kunnen zijn voor deze functie. Deze verklaring is noodzakelijk om te kunnen werken als brandweerman of brandweervrouw omdat je in deze functie te maken krijgt met vertrouwelijke gegevens en kwetsbare personen.

  Als je VOG in orde is kunnen we je feliciteren! Je hebt alle stappen van de selectieprocedure doorlopen. Samen met een teamhoofd en de afdeling HRM maak je afspraken over je arbeidsvoorwaarden en de datum van indiensttreding. Aansluitend worden afspraken gemaakt voor het aanmeten van kleding en het maken van een foto.

 • Planning Selectieprocedure

  Vanaf 11 januari 2024 is het weer mogelijk om te solliciteren voor de functie van brandweerman/-vrouw. Houd deze website en de social media kanalen Facebook en Instagram van Brandweer Haaglanden in de gaten!

   

  • 27-01-2024 of 03-02-2024 (vol: aanmelden is niet meer mogelijk)
   Informatiebijeenkomst (niet verplicht)
  • 05-03-2024 t/m 08-03-2024
   1e selectietest*
  • 24/25-03-2024
   2e selectietest: 24-uurstest*
  • 02/03-04-2024
   2e selectietest: 24-uurstest*
  • 10/11-04-2024
   2e selectietest: 24-uurstest*
  • 16/17-04-2024
   2e selectietest: 24-uurstest*
  • 22/23-04-2024
   2e selectietest: 24-uurstest*
  • Week 20
   Duiktest
  • Week 21 of 22
   Selectiegesprek*
  • Week 23
   Medische keuring* (6 en 13 juni 2023)
  • Week 24
   Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • 17-06-2024 t/m 21-06-2024
   Arbeidsvoorwaardengesprek*
  • Week 26 of 27
   Aanmeten kleding en foto maken*
  • 01-10-2024
   Start 1ste opleiding Manschap A**

  * De diverse testen en gesprekken zijn op meerdere data gepland. Je wordt slechts voor één datum uitgenodigd.

  ** Mogelijk start er in 2025 een tweede opleiding Manschap A.

 

Opleiding

Als je bent aangenomen, begin je met de opleiding tot brandweerman/brandweervrouw. Er zijn twee momenten waarop de opleiding start: begin oktober 2024 en begin januari 2025. De opleiding duurt ongeveer 6 maanden, dat is inclusief stages. De opleiding bestaat uit meerdere elementen, denk hierbij aan brandbestrijding, technische hulpverlening, waterongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen en levensreddend handelen. Daarnaast besteden we aandacht aan korps specifieke zaken zoals de verschillende specialismen, teambuilding en technische vaardigheden.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box