Vlam in de pan door regio Haaglanden

  • Haaglanden
  • 02 oktober 2017

Brandweer Haaglanden actief in brandpreventieweken, burgemeester Rodenburg geeft startsein in Den Hoorn.

Brandweer Haaglanden zet zich actief in voor brandveiligheid in de regio tijdens de landelijke Brandpreventieweken in oktober 2017. Zij kiest dit jaar voor een tour langs verschillende markten met de Vlam in de pan-demowagen. Zaterdag 7 oktober heeft Midden-Delfland de primeur. Tijdens de Streekmarkt in Den Hoorn geeft burgemeester Rodenburg het startsein voor de ‘Vlam in de pan door regio Haaglanden-tour’. Doe de deksel op de pan! is dit jaar de slogan voor de Brandpreventieweken in Haaglanden.

In regio Haaglanden ontstaan de meeste branden in de keuken. Vorig jaar waren er 602 binnenbranden, waarvan 162 keukenbranden. In het eerste half jaar van 2017 is vlam in de pan één van de meest voorkomende oorzaken van brand. Brandweer Haaglanden heeft een ‘Vlam in de pan-demowagen’. Zo zie en ervaar je dat als je - met een simpele handeling - een deksel op een brandende pan plaatst een flinke brand voorkomt. Tijdens de ‘Vlam in de pan door regio Haaglanden-tour’ geeft Brandweer Haaglanden uiteraard nog meer voorlichting over het voorkomen van brand.

Landelijke Brandpreventieweken
De Nederlandse Brandwondenstichting en Brandweer Nederland initiëren ieder jaar de landelijke Brandpreventieweken. Deze weken hebben als doel extra aandacht te besteden aan het voorkomen van brand. Iedere regio in Nederland geeft een eigen invulling aan de Brandpreventieweken.

‘Vlam in de pan door regio Haaglanden-tour’

Den Hoorn

zaterdag
7 oktober

Streekmarkt
Zwethkade Zuid 45

10:00- 17:00

Pijnacker

woensdag
11 oktober

Woensdagmarkt
Raadhuisplein

9:00-12:00

Zoetermeer

zaterdag 14 oktober

Markt Stadshart

13:00- 17:00

LeidschendamMonster

dinsdag
17 oktober

dinsdag
17 oktober   

Dinsdagmarkt Leidsenhage
Burg. Woutersplein

Molenstraat

10:00- 13:00
14:00 - 17:00

Delft

donderdag
19 oktober

Markt Delft
Marktplein voor de grote kerk

10:00- 13:00

Wassenaar

dinsdag
24 oktober

Dinsdagmarkt Berkheiveld

10:00- 13:00

Rijswijk

donderdag
26 oktober

Markt Rijswijk
Bogaardplein

10:00-13:00

Den Haag

dinsdag 31 oktober

Markt Leyweg

10:00-13:00

Hoe voorkom je vlam in de pan?

  • Doe niet te veel olie of vet in de pan zodat de vloeistof niet over de rand loopt.
  • Houd de pan in de gaten, zodat je direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat je niet afleiden door de gezellige drukte om je heen
  • Controleer of de buitenkant van de pan schoon en vooral vetvrij is. En probeer tijdens het bakken het morsen van vet zoveel mogelijk te voorkomen.
DOEN DOEN

Blijf rustig

  • Draai de warmtebron uit
  • Dek de pan af
  • Zet de afzuigkap uit
  • Laat de pan afgedekt tot deze is afgekoeld

Afkoelen

Als de pan is afgedekt en het vuur onder de pan is uitgedraaid moet de pan helemaal afkoelen voordat je de deksel er weer af kunt halen. Doe je dit te vroeg en is het vet nog heet, dan kan er door de toestroom van zuurstof opnieuw een vlam ontsteken .

Blusdeken: niet doen

Uit een onderzoek van de Brandwonden Stichting in samenwerking met brandweer Gelderland-Zuid blijkt dat er twee typen blusdekens worden verkocht. De ene blusdeken is geschikt voor alle branden terwijl de andere blusdeken ongeschikt is om olie en vetbranden mee te blussen. De ongeschikte deken vat bij het afdekken van de pan zelfs vlam.
Daarom is ons advies: gebruik geen blusdeken bij een vlam in de pan.

Alles over Vlam in de pan

Gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel. Lees hier wat je wel kan doen.

Delen