Verhitte brandweerwedstrijden in Haaglanden

  • Haaglanden
  • 02 april 2019

Zaterdag 30 maart organiseerde Brandweer Haaglanden twee brandweerwedstrijden: de jeugdbrandweerwedstrijd in Pijnacker-Nootdorp en de provinciale hoofdklassewedstrijd in ‘s-Gravenzande.

Hieronder een (foto)verslag beide wedstrijden.

En de winnaar van de jeugdbrandweer is…
Twee keer per jaar (in maart en november) strijden de jeugdbrandweerkorpsen van Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond met elkaar. Aan deze wedstrijd namen in totaal  7 jeugdbrandweerploegen deel.  Onze eigen jeugdbrandweer van kazerne Naaldwijk is de winnaar en ging er met de (deel)beker vandoor. Wij willen hen van harte feliciteren. ‘’Het was een geslaagde dag met goede inzet van de korpsen. Ieder korps speelt de wedstrijd op zijn eigen manier, dat is leuk om te zien’’, zegt vrijwilliger Jaap van Wijk van de jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp.

Case

De opdracht was om een brand in een timmerwerkplaats in Pijnacker onder controle te krijgen. De eigenaar van de werkplaats was aanwezig met zijn vrouw die een sigaret in de prullenbak had laten vallen, waardoor brand ontstond. De brand woedde naast de zaagtafel en resulteerde in een uitslaande brand naar de eerste verdieping. Alle ploegen hebben met succes de brand onder controle gekregen en de slachtoffers zijn goed behandeld.

Uitslag

1e plaats: Jeugdbrandweer Naaldwijk

2e plaats: Jeugdbrandweer Maasland

3e plaats: Jeugdbrandweer Maassluis

4e plaats: Jeugdbrandweer Lansingerland

5e plaats: Jeugdbrandweer Pijnacker-Nootdorp

6e plaats: Jeugdbrandweer Vlaardingen

7e plaats: Jeugdbrandweer Monster

Provinciale brandweerwedstrijd

Brandweer Haaglanden organiseerde vanuit de kazerne ’s-Gravenzande op 30 maart de eerste ronde van de jaarlijkse provinciale brandweerwedstrijd. Verschillende regio’s streden om de felbegeerde kampioenstitel te bemachtigen. De kazerne Oudewater van de Veiligheidsregio Utrecht heeft de wedstrijd gewonnen en is door naar de tweede ronde. Deze wedstrijden worden georganiseerd omdat het leuk en leerzaam is om het tegen verschillende korpsen op te nemen. ‘’Je leert hierbij veel van elkaar en je ziet hoe anderen tijdens incidenten handelen. Je ziet wat anderen doen, wat je zelf al goed doet én wat je in het vervolg beter kan doen. Er komen allerlei dingen voorbij zoals brand bestrijden, technische hulpverlening, water ongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen’’, vertelt ploegchef ’s-Gravenzande Martin de Zeeuw. Juryleden beoordelen de ploegleden op wat ze doen en hoe ze het doen.

Case

De opdracht was om een middelbrand bij een aannemersbedrijf onder controle te krijgen. Onderweg naar het incident kwam er nog een verrassing: er lag een persoon in het water die eerst gered moest worden. Na de actie kon de bemanning verder naar het aannemersbedrijf. Er was brand op de begane grond. Naar alle waarschijnlijkheid zaten er personen binnen en was er een link met criminele activiteiten. Tijdens deze oefening ontstond er een mooi en realistisch scenario dat opgezet was door de brandweerploeg van de kazerne ’s-Gravenzande.

Robert van den Ende van kazerne ’s-Gravenzande was eerste bevelvoerder tijdens de wedstrijd. ‘’Er waren zeven verschillende ploegen die deelnamen aan de wedstrijd. Het was leuk om als bevelvoerder elke ploeg te zien spelen en ik heb een hoop verschillen gezien. Ook heb ik weer geleerd van bepaalde dingen, bijvoorbeeld dat je scherp moet zijn op je eigen team en dat de samenwerking op bepaalde vlakken verbeterd kan worden’’. Kazerne Oudewater heeft goed doorgepakt op aanwijzingen om het incident veilig en wel af te ronden. Hierin waren zij uniek’’, vertelt Robert.

Uitslag

1e plaats: Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Oudewater

2e plaats: Veiligheidsregio Hollands Midden, kazerne Nieuwveen

3e plaats: Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, afdeling vakbekwaamheid

4e plaats: Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, afdeling Zaltbommel

5e plaats: Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, kazerne Brandwijk

6e plaats: Veiligheidsregio Utrecht, kazerne Hagestein

7e plaats: Veiligheidsregio Zuid-Holland –Zuid, kazerne Oud-Beijerland

 

Delen