Briefing App wint Jan van der Heydenprijs

  • Nederland
  • 11 oktober 2018

De Jan van der Heydenprijs 2018 is gewonnen door de Briefing App; een inzending van de veiligheidregio's Haaglanden en IJsselland. 

De prijs werd uitgereikt door IJle Stelstra, directeur Brandweer van het IFV, aan Ramón Hakvoort en Frank Juijn. Zij ontvingen onder andere een cheque ter waarde van €10.000,-. Dit bedrag mag gebruikt worden voor het verder doorontwikkelen of landelijk uitrollen van de Briefing App.

Bekijk ook de video van de uitreiking op Facebook.

Over de Briefing App

De briefing-applicatie is een applicatie die de repressieve dienst voorziet van informatie die het repressief optreden kan beïnvloeden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voertuig buiten dienst, materiaal wat niet inzetbaar is of preventieve voorzieningen voor hulpdiensten getroffen bij wegwerkzaamheden.

De applicatie is ontwikkeld met het doel:

  • Operationele informatie gericht te kunnen delen met piket functionarissen en of op kazerne niveau.
  • Een overzicht te creëren met actuele operationele informatie.
  • De collegae omgevingsbewust maken van risico’s door gebruik van widgets.

De briefing kan klassikaal worden besproken via een webapplicatie of individueel waarbij de berichten via push notificatie worden ontsloten in de app.
De gebruiker kan kiezen voor welke post of piketfunctie men push berichten wil ontvangen.

Tijdens de ontwikkeling van de app, hebben we de operationele dienst en de piket functionarissen in een vroegtijdig stadium meegenomen in het proces. Dit is gebeurd door klankbordsessie te organiseren op brandweerposten. Alle ideeën uit deze sessie zijn afgewogen en meegenomen in de ontwikkeling van de app. Het definitieve ontwerp is vervolgens getest op functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid binnen een groep testers. Vervolgens zijn de redacteurs opgeleid zodat de app wordt voorzien van de dagdagelijkse informatie. Aansluitend hebben we de app uitgerold binnen de Veiligheidsregio’s. Daarvoor zijn posters/flyers verspreid en zijn er op verzoek van de gebruikers presentaties gegeven.

De app is zo ontworpen dat je als beheerder vanuit de veiligheidsregio de app nagenoeg naar eigen behoefte kan indelen. De tip in deze is: houd het overzichtelijk voor de gebruiker.
Daarnaast hebben we redacteurs nodig die de briefing vullen en je moet heldere afspraken maken zodat duidelijk is wie welke info er in zet.

Innovaties op een rij

Bekijk de inzendingen voor de Jan van der Heydenprijs 2018

Jan-vd-Heyden-Idee.jpg

Delen