Zwarte Kerst - De cellenbrand in Den Haag van 1987 in het geheugen gegrift

  • Den Haag
  • 25 december 2017

Eerste kerstdag 1987, 17.56 uur... De bemanning van de Haagse tankautospuit Burgemeester van Karnebeeklaan schuift tijdens hun brandweerdienst aan voor het kerstdiner. Het alarm gaat voor een brandmelding in het cellencomplex van het naastgelegen politiebureau. Deze brand zal de geschiedenisboeken in gaan als een brand met fatale afloop voor twee arrestanten en twee brandweercollega’s, Fred la Haye en René de Ruiter.

Inmiddels is de ‘cellenbrand’ 30 jaar geleden. Bij Brandweer Haaglanden werken nog steeds brandweermannen die de cellenbrand van dichtbij hebben meegemaakt. Tijdens een herdenkingsceremonie op 21 december 2017 stond een groot aantal aanwezige collega’s, oud-collega’s en nabestaanden stil bij deze gebeurtenis die diepe sporen heeft achtergelaten binnen het brandweerkorps. Commandant Brandweer Esther Lieben noemde in haar toespraak het feit dat er nog altijd heel veel belangstelling is voor de herdenking. Ook door een generatie medewerkers die alleen gehoord of gelezen hebben over de verschrikkelijke cellenbrand en Fred en René niet ontmoet en gekend hebben.

Documentaire over de cellenbrand

In een korte documentaire over de cellenbrand laat Brandweer Haaglanden zien hoe dit incident 30 jaar later nog in het geheugen van onze organisatie gegrift staat. De ontroerende verhalen geven aan dat de ‘cellenbrand’, maar vooral Fred en René, niet vergeten zullen worden.

Cellenbrand in het brandweergeheugen gegrift

Delen