Brandweer Haaglanden werkt schoon

  • Den Haag-Loosduinen
  • 21 juni 2017

Brandweer Haaglanden staat 24/7 paraat voor veiligheid in de regio Haaglanden. Onze eigen veiligheid hebben we uiteraard ook hoog in het vaandel staan. Door onze medewerkers zijn er verschillende initiatieven ontwikkeld voor het schoon en veilig kunnen werken.

Schoon en veilig werken
Het brandweerwerk vindt vaak plaats in ongewone omstandigheden, dat is niet nieuw. Het besef en de kennis van de effecten van het werk krijgen wel steeds meer aandacht. Om de directe en indirecte blootstelling van onze brandweercollega’s aan stoffen in rook en roet te minimaliseren, heeft Brandweer Haaglanden een project ‘arbeidshygiëne’, oftewel schoon en veilig werken, uitgerold. Zo is er op de tankautospuit, het basis voertuig van de brandweer, een krat met middelen voor het schoon werken beschikbaar. Bijvoorbeeld mondkapjes, wegwerp handschoenen, zeep en zakken om vervuilde uitrukkleding en ademluchttoestellen in af te voeren. Voor het veilig en schoon voortzetten van de brandweerdienst na een incident waar collega’s vervuild raken, komt de basis ontsmettingseenheid (BOE)  ter plaatse. Deze BOE is o.a. voorzien van nieuwe uitrukpakken en ademluchttoestellen. Voor de grootschalige ontsmetting van personeel, materieel en/of burgerslachtoffers heeft Brandweer Haaglanden de grootschalige ontsmettingseenheid (GOE) ter beschikking.

Nieuwe uitrukkleding
Vanwege de afschrijving van de huidige uitrukkleding is Brandweer Haaglanden vorig jaar een Europese aanbesteding gestart. Bij het samenstellen van de nieuwe uitrukkleding zijn de laatste wensen en eisen voor het schoon werken (arbeidshygiëne) meegenomen. Zo is de nieuwe kleding bijvoorbeeld uitgevoerd in een lichte kaki kleur. Hierop is eventuele vervuiling goed te zien. Zakken en klittenband zijn zo op de kleding gemaakt dat vuil minimaal kan hechten en dit bij het afspoelen makkelijker verdwijnt. De nieuwe uitrukkleding van Brandweer Haaglanden bestaat uit jas en een broek met bretels en kniestukken. Onze nieuwe uitrukkleding is geleverd door de firma Sioen.

  

Delen