Bewoners tijdig gewaarschuwd door koolmonoxidemelder

  • Rijswijk
  • 21 maart 2017

Dinsdagavond werden de bewoners van een woning aan de Generaal Vetterstraat opgeschrikt door het alarm van hun koolmonoxidemelder. Zij hebben hierop direct de brandweer gewaarschuwd. In de tussentijd hebben de bewoners hun woning goed geventileerd door alle ramen open te zetten.

Door de brandweer is een onderzoek ingesteld en zijn metingen verricht. Na het weer sluiten van de ramen en het inschakelen van de keukengeiser werden levensbedreigende concentraties koolmonoxide gemeten in de woning. Wegens de hoge meetwaarden is een ambulance gealarmeerd om de bewoners te controleren. Het hele gezin is vervoerd naar het ziekenhuis voor verdere controle.

Uit onderzoek bleek de keukengeiser de veroorzaker van de hoge concentratie koolmonoxide in de woning. De geiser is buiten gebruik gesteld en kan niet meer worden gebruikt voordat deze is gerepareerd of vervangen.

Omdat koolmonoxide zich ongemerkt kan verspreiden naar aangrenzende ruimten en woningen heeft de brandweer ook in andere woningen metingen verricht. Tijdens deze metingen is geen koolmonoxide gemeten.

Koolmonoxide is een geurloos en onzichtbaar gas. Door de aanwezigheid van een koolmonoxidemelder zijn de bewoners tijdig gewaarschuwd en is mogelijk erger voorkomen.

Je proeft of ruikt het niet

Het gevaarlijke van koolmonoxide is: je proeft of ruikt het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos.

Heb je een kachel of geiser die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat? Dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Ook de verkeerde aansluiting van een moderne CV-ketel kan een oorzaak zijn.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

Onvolledige verbranding

Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout.

Onvolledige verbranding is het gevolg van een zuurstoftekort bij verbranding.

Nadere informatie over dit bericht

Naam woordvoerder: John Kardol
Telefoon: 06-55301656
 
Zeven dagen per week, 24 uur per dag, staat de VRH paraat voor de veiligheid van de burgers.
Brandweer Haaglanden, de MKA (Meldkamer Ambulancezorg)  en GHOR  werken multidisciplinair samen met de negen gemeenten uit de regio: niet alleen om samen op te kunnen treden als het nodig is, maar ook om samen de voorbereidingen te treffen om rampen of grote incidenten te voorkomen én te bestrijden.

Delen