Bellen met beleid

  • Haaglanden
  • 28 december 2017

Oud & Nieuw is voor de brandweer altijd een drukke periode. We doen er alles aan om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Maar ook jij kunt er voor zorgen dat de jaarwisseling gezellig en veilig verloopt. Ga veilig om met vuur en voorkom brand.

Tijdens Oud & Nieuw komen er op de meldkamer Brandweer honderden (brand)meldingen binnen. Vaak gaat het om kleine brandjes op straat die weliswaar overlast geven, maar geen gevaar voor schade of letsel opleveren. Deze brandjes zijn eenvoudig zelf en zonder gevaar te blussen, bijvoorbeeld met een emmer water. 

De meldingen die binnenkomen op de meldkamer brandweer krijgen een ‘prioriteit’ mee, gebaseerd op ernst en omvang. Woningbranden en autobranden krijgen bijvoorbeeld de hoogste prioriteit en worden als eerste aangepakt. Kleine brandjes op straat waarbij geen direct gevaar is voor de omgeving worden meestal als laatste afgehandeld.

De brandweer vraagt je dus waar mogelijk een klein buitenbrandje zelf te blussen. Een kerstboom die midden op straat ligt en niet in de buurt van een auto, een vuilnisbak of straatmeubilair kun je met een emmer water (of zand), zonder gevaar, zelf blussen.

Wees altijd voorzichtig, blijf uit de rook en bel bij twijfel altijd 1-1-2.

 

Houd je straat schoon

Laat tijdens Oud & Nieuw geen rommel op straat liggen die in brand gestoken kan worden. Zo voorkom je brand en ongelukken. Ruim ook de hoop bijeengeveegde vuurwerkresten op. Of gooi er tenminste een emmer water overheen. Er kan namelijk nog vuurwerk tussen liggen dat niet is afgegaan en de volgende ochtend door kinderen gevonden wordt.
oud en nieuw oud en nieuw

  • Zorg vóór de jaarwisseling voor een schone straat
  • Zet je klikobak op een veilige plaats
  • Blus zelf kleine brandjes die geen gevaar opleveren voor de omgeving. Blijf daarbij wel uit de rook
  • Bel 1-1-2 bij brandjes tegen een gevel of tegen een auto
  • Bel bij twijfel altijd 1-1-2

Delen