Uw werknemer, onze brandweercollega?

Sven is informatiemanager én brandweerman. Zodra zijn pieper gaat, komt hij in actie. Vrijwillig, omdat hij iets in en voor zijn omgeving wil betekenen. Maar Sven kan het niet alleen. Op verschillende brandweerposten in de regio kunnen we wel een paar extra handen gebruiken. Heb jij een medewerker in dienst die alert is? Iemand met een hulpverlenershart? Een potentiële brandweervrijwilliger? Help ons helpen!

Een werknemer als brandweervrijwilliger

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de brandweer in onze regio. Het is een mooi beroep, met een grote maatschappelijke waarde voor de hele omgeving. Iedere inwoner en elk bedrijf in onze regio rekent op hulp van ons, als brandweer, als dat nodig is. Daarbij doen wij een beroep op werkgevers, voor het beschikbaar stellen van vrijwilligers. Brandweervrijwilliger zijn is niet vrijblijvend en brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Omdat jouw medewerker deze functie uitoefent naast zijn of haar baan, is het belangrijk dat jij als werkgever weet wat het werk inhoudt. Je kunt dan samen goede afspraken maken. In ruil daarvoor heb jij een goed opgeleide, getrainde en gemotiveerde werknemer, met een grote sociale betrokkenheid en verantwoordelijkheid.

Voordeel voor werkgever

Een brandweervrijwilliger is in het bezit van een goede conditie en gezondheid. Als werkgever kun je er van op aan dat jouw werknemer zich bewust is van zijn gezondheid en goed gemotiveerd is om fysiek in conditie te zijn en te blijven. Daarnaast zijn vrijwilligers er op getraind gevaar en risico’s te herkennen. Het zijn maatschappelijk betrokken mensen met een hulpverlenershart, die trots zijn op hun vak. Deze eigenschappen kunnen goed ingezet worden binnen jouw bedrijf. Bijvoorbeeld door de vrijwilligers mee te laten denken of een taak te geven in vraagstukken over bedrijfshulpverlening.

Samen goede afspraken

Een vrijwilliger bij de brandweer levert een bijdrage aan de samenleving. Door je medewerker hierin te steunen, geldt dat ook voor jou als werkgever. Wat de brandweer van jou vraagt is om onder werktijd toestemming te geven dat je medewerker weg kan gaan als zijn of haar pieper gaat en kan deelnemen aan oefeningen. Uiteraard op basis van goede afspraken.

Goed geregeld

We besteden veel zorg aan veiligheid en conditie. Jouw medewerker is als brandweervrijwilliger goed opgeleid en getraind en wordt regelmatig medisch gekeurd. Wij hebben een ongevallenverzekering afgesloten voor brandweerpersoneel. Je werknemer is tijdens de werkzaamheden bij de brandweer dus verzekerd. Een brandweervrijwilliger ontvangt een vaste vergoeding per kalenderjaar voor de beschikbaarheid. Daarnaast krijgt hij of zij een bedrag per uur voor de inzet bij incidenten en voor deelname aan oefeningen en opleidingen.

Meer informatie of vragen? Stel ze ons!

Heb je een werknemer die brandweervrijwilliger wil worden? Bespreek het samen en neem contact met ons op voor meer informatie over de brandweer, het werken als vrijwilliger en wat het voor jou als werkgever betekent. Geef invulling aan jouw maatschappelijke betrokkenheid en vul het formulier in, dan nemen wij vervolgens contact met je.

Sven Brandweercollega 640X640 2

Delen