"Werken bij de brandweer, ik haal er zoveel energie uit!"

Jitske (32) is bevelvoerder en leerwerkplekbegeleider bij de brandweer in Siddeburen en werkt daarnaast op de kazerne in Groningen, waar ze zich met vakbekwaamheid bezighoudt.
“Eigenlijk staat mijn hele leven in het teken van de brandweer. Ik was 21 toen ik me bij de brandweer aansloot. Zes jaar later rondde ik de cursus bevelvoerder af en twee jaar geleden verruilde ik mijn baan in de gehandicaptenzorg voor een functie op de afdeling vakbekwaamheid. Met mijn achtergrond in het onderwijs en liefde voor de brandweer is het een perfecte match. Ik haal er zoveel energie uit!”
Jitske voelt zich thuis bij de brandweer: “Die hele cultuur, de mensen; ik ga daar goed op. Twee
keer moest ik er een tijdje uit, omdat ik zwanger was. Toen ik voor de eerste keer moeder werd, ben ik halverwege oktober bevallen en zat ik met oud en nieuw weer op de uitruk. Dat ging als vanzelf. Mijn schoonouders wonen in de buurt en hebben ook een pieper. Als mijn pieper ging, belde ik hen, bracht ik de Maxi-Cosi daar en reed ik door naar de kazerne.”
“Mijn zoontje is ermee opgegroeid. Op een gegeven moment zat hij eerder in de auto dan ik, als de
pieper ging”, lacht Jitske. “Inmiddels is het protocol veranderd. Vanaf het moment dat je je zwangerschap bekend maakt tot een half jaar na de bevalling ben je er verplicht uit. In dat half jaar moet je werken aan je conditie en geoefendheid. Als je borstvoeding geeft, mag je ook niet mee uitrukken.”


“Je zou denken dat het moederschap ervoor zorgt dat je voorzichtiger wordt, maar dat is niet zo. Ik denk er niet bij na. Het is natuurlijk niet zonder gevaar, maar ik heb nog nooit gedacht: er gaat me iets overkomen. Ik denk wel eens: hoe ga ik dit weer een plek geven? Er heerst toch een beetje een mannencultuur, maar desondanks wordt er wel gepraat over wat we meemaken. Als we uitrukken naar bijvoorbeeld een ongeval en het slachtoffer overlijdt, dan komt het Collegiaal Opvang Team (COT). Je vergeet zoiets niet, maar het zorgt er wel voor dat je het een plek kunt geven.”
Als leerwerkplekbegeleider neemt Jitske mensen onder haar hoede. “De opleiding tot manschap duurt ongeveer anderhalf à twee jaar en kost een avond in de week. Er is een soort buddy-systeem.
Als leerwerkplekbegeleider begeleid ik de deelnemer in de opleiding. Ik ben op de hoogte van de
inhoud, opbouw en toetsen en help de deelnemer met de theorie en praktijk. Daarnaast controleer
ik de gemaakte opdrachten en zorg ik dat de deelnemers zich vertrouwd voelen bij bijvoorbeeld
het uitrollen van slangen. Eigenlijk weten nieuwe collega’s mij te vinden voor alle randzaken van
de opleiding, die ervoor zorgt dat mensen worden klaargestoomd.”

Wij zijn onderdeel van Veiligheidsregio Groningen

Veiligheidsregio Groningen is als innovatieve en betrokken netwerkorganisatie de verbinder voor een zelfredzame samenleving die nuchter omgaat met risico’s. We geloven daarbij in de kracht van samenwerking tussen mensen. We gebruiken ons collectieve vakmanschap om Groningen samen met onze partners zo veilig mogelijk te maken (en te houden). In een noodsituatie zorgen we ervoor dat inwoners en organisaties elkaar weten te vinden om effectief te kunnen helpen. Samen werken aan een veilige buurt.

Vrijwilliger worden?


Klaar staan voor je buren, voor je dorp, voor de gemeenschap waarin je leeft. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. 24/7 klaar staan met jouw collega's in de ploeg.

Spreekt teamwerk, kameraadschap en mensenwerk je aan en wil je jezelf ontwikkelen? Dan zou het werken als vrijwilliger bij de brandweer heel goed bij je kunnen passen. Neem dan contact met ons op.

Voorwaarden

  • VMBO werk- en denkniveau
  • 18 jaar of ouder
  • Goede gezondheid en conditie
  • Teamgeest
  • Praktisch ingesteld
  • Denkt nuchter na en staat stevig in de schoenen
  • Kan de brandweerpost binnen 3-5* minuten bereiken vanaf het werk- en/of woonadres, ook doordeweeks overdag.

* Het exacte aantal minuten is per post vastgesteld.

Informatiegids vrijwilliger

Wil je meer informatie over wat het inhoudt om te werken bij de brandweer? Of wil je juist meer weten over de opleiding, vergoeding of het selectietraject? Bekijk dan de informatiegids.

Delen