De voorjaarsschoonmaak

De lente staat voor de deur, laat de zon maar komen. In het voorjaar begint de (voor)pret van een nieuw zomerseizoen. Boten gaan het water in, caravans komen weer van stal en huizen worden lekker schoongemaakt. Brandweer Groningen juicht een voorjaarsschoonmaak flink toe: Wel zo fris en veilig! Vooral wanneer er ook oog is voor stof, troep en viezigheid achterop en in apparaten en het gebruik van elektriciteit. 

voorjaarsschoonmaak

Tip: Stofzuig voorzichtig jouw apparatuur; onder andere TV, computer, wasdroger en rookmelder. Raak daarbij het apparaat niet met de stofzuigermond aan, maar gebruik de zachte borstel op het mondstuk. Probeer te voorkomen dat het stof nog verder in het apparaat komt. 

 Tip: Wees kritisch op elektrisch. Sluit elektrisch apparatuur die veel vermogen vragen als een wasdroger, wasmachine, vaatwasser en ovens bij voorkeur aan op het lichtnet. Dus zonder tussenkomst van een stekkerdoos. Gebruik een stekkerdoos alleen voor apparaten met een laag vermogen. Overschrijdt nooit het maximaal aangegeven vermogen dat vermeld staat op de bodem van de stekkerdoos. Voorkom stekkerdoos op stekkerdoos.  

 Wat we niet zien en om onze aandacht vraagt is het gebruik van elektriciteit. Wat we vaak ook niet zien en daarom meestal vergeten, is het stof achterop of in apparaten zoals de TV, computer, de wasdroger, de rookmelder(s) en ander apparatuur. Vooral daar waar een verwarmingselement, een sensor of ventilatie zit moet goed mee worden genomen. Dit voorkomt oververhitting, onnodig brandgevaar en een haperende rookmelder. 

En als je toch zo goed en lekker bezig bent, kijk dan ook meteen of het apparatuur en preventiemiddelen nog deugen; check snoeren, stekkers en lampen, controleer je blusmiddelen en gasflessen en test de rookmelder(s). 

 Een mooie aanvulling op jouw schoonmaaklijstje: Loop eens met een andere ‘schoonmaakbril’ door jouw huis.

  1. Huisnummer goed zichtbaar maken.
  2. De gangen en trappen vrij van obstakels maken.
  3. De meterkast en de CV-ruimte leegmaken (niet bestemd voor opslag).
  4. De hoofdafsluiters; gas, water en elektra bereikbaar maken.
  5. Omgeving kooktoestel opruimen; alle brandbare dingen zoals keukenrol, theedoek en ovenwand weghalen.
  6. De filters en de luchtafvoerslag van de wasdroger stofvrij maken.
  7. Het filter van de afzuigkap schoonmaken/vervangen.
  8. Lucifers, aanstekers en gevaarlijke stoffen op een veilige plek bergen, buiten bereik van kinderen.
  9. Kapotte lampen en lege batterijen vervangen (denk ook aan de rook- en CO-melder).
  10. Stekkerdozen, elektrische snoeren, stekkers en jouw elektrische deken controleren.

Benieuwd naar extra uitleg en naar meer onderhoud- en schoonmaaktips? Lees dan hier de folders Brandveilig Wonen, Brandveilige vakantie, en Elektrische apparatuur; voor thuis op de camping of op de boot. 

Overzicht folders over brandveiligheid

Meer weten over brandveiligheid in een handig overzicht? Bekijk onze folders.

Het is belangrijk dat je veilig woont in je eigen huis. Brandpreventie hoort daar ook bij."

L. Staal
Wij gebruiken cookies