Veilig op kamers

English

Studeren in Groningen is natuurlijk een feest! En al helemaal wanneer je dan ook nog op kamers gaat wonen! Toch zijn er zaken die ervoor kunnen zorgen dat het feest een stuk minder groot wordt. Om die kans zo klein mogelijk te maken willen we je een paar zaken meegeven. Bijvoorbeeld hoe je je kamer en huis zo (brand)veilig mogelijk kunt maken. En als er dan toch brand ontstaat (dat kun je nou eenmaal niet uitsluiten) hoe kom je dan veilig buiten? Op deze pagina lees je een aantal handige tips. 

Denk om drie dingen

Wij komen helaas regelmatig met gillende sirenes bij studentenhuizen aan. Bijvoorbeeld aan de Warmoesstraat in Groningen een paar jaar geleden. Een studentenkamer op de eerste verdieping stond in brand en zorgde voor veel rook. De aanwezige studenten zijn er gelukkig goed vanaf gekomen. De volgende drie dingen zijn het belangrijkste om te weten en te regelen.

 1. Rookmelders redden levens! Plaats werkende en gekoppelde rookmelders in alle studentenkamers en in de hal.
 2. Hé, doe de deur dicht! Doe de binnendeuren zoveel mogelijk dicht, dat vertraagt de rookverspreiding en brandontwikkeling en geeft meer tijd om veilig te vluchten.
 3. Niet groter dan een voetbal! Met blusmiddelen binnen handbereik kun je die brand misschien wel blussen. Is de brand groter dan een voetbal? Maak dan dat je veilig buiten komt en bel daarna 112.

Wil je meer weten over veilig op kamers wonen? Bekijk dan het brandveiligheidsoverzicht

 

Begin je studententijd goed! Check de brandveiligheid in jouw studentenhuis en scoor onze one-of-a-kind rookmelder!

Klik hier om te scoren!

Brandveiligheid en corona

Corona of niet, als jij je zorgen maakt over de brandveiligheid of een vraag hierover hebt, dan kun je contact met ons opnemen via info@vrgroningen.nl of telefoonnummer 088 162 5000. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

Alle inwoners moeten zich houden aan de maatregelen tegen corona. Hoe kun je deze regels toepassen als bewoner van een studentenhuis? Check de Q&A van de gemeente Groningen. 

Brandveiligheidscontrole aanvragen

Wij komen graag gezellig op de koffie bij studenten. En geven dan ook tips over hoe je voorkomt dat wij met gillende sirenes bij jou op de stoep komen te staan.

Dus....

 1. Woon jij samen met huisgenoten?
 2. Wordt jullie huis niet jaarlijks gecontroleerd door de brandweer of de gemeente?
 3. Vind je het leuk om een paar brandweermannen/vrouwen over de vloer te krijgen?
 4. Wil je weten hoe het ervoor staat bij jullie in huis als het gaat om (brand)veiligheid?
 5. Schenken jullie lekkere koffie?

Is het antwoord op alle vijf bovenstaande vragen ja? Dan komen wij graag bij jou langs.

Woon jij in een studentenhuis met 4 of minder verhuurbare kamers, doe dan zelf een brandveiligheidscheck en scoor een gepimpte rookmelder. Wij komen deze bij jou plaatsen. 

Woon jij in een studentenhuis met 5 of meer verhuurbare kamers, vraag dan een gratis brandveiligheidscontrole aan.

Waar moet je om denken wanneer je gaat studeren in onze mooie stad?

 1. Wees voorzichtig rondom de grachten, vooral tijdens het stappen! 
 2. Let op de brandveiligheid van je studentenkamer, bereid je goed voor!
 3. Sluit een brandverzekering voor je inboedel af
 4. Schrijf je in op je nieuwe woonadres bij de gemeente Groningen
 5. Heb je een klacht over de verhuurder of bemiddelaar van jouw kamer? Meld dit bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (MOV)

Wil jij weten wat de gemeente voor jou regelt? Neem dan een kijkje op https://gemeente.groningen.nl/kamerverhuur

Als je rookmelder gaat, ga dan altijd echt even kijken of er iets aan de hand is. Wij zijn er schadevrij vanaf gekomen dankzij dat het alarm het goed doet.

 • Derdejaars student International Business, Niels van der Wal. Derdejaars student International Business, Niels van der Wal. Derdejaars student International Business, Niels van der Wal. Derdejaars student International Business, Niels van der Wal.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging!

Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar, je ziet het niet, ruikt het niet en proeft het niet. Dat zal jou toch niet gebeuren?! Gelukkig kan je een CO-vergiftiging eenvoudig voorkomen:

 • Ventileer je kamer 24/7; laat een rooster open of zet een raam op een kiertje
 • Check of het verwarmingstoestel zoals CV-ketel en gaskachel een keer per jaar door een gecertificeerd vakman wordt gecontroleerd
 • Koop en plaats een koolmonoxidemelder (CO-melder) in de ruimte van het verbrandingstoestel aan het plafond. Kan jij het alarm niet horen met de deur dicht? Plaats dan ook een in je eigen kamer op ademhoogte.

Meer informatie over koolmonoxide

Delen