3 minuten is niks!

Je hoort mensen vaak zeggen: 'als er bij mij brand uitbreekt, pak ik alle foto's en ren ik de deur uit.' Maar heb je daar wel tijd voor? Je hebt bij brand namelijk maar 3 minuten om te zorgen dat je veilig buiten komt. Want je kent je huis op je duimpje, maar is dat ook zo als er brand uitbreekt? Stel, je woning staat vol zwarte, dikke en giftige rook. Je hoort het vuur, je ruikt de rook en voelt de hitte. Misschien is het inmiddels donker en is de weg verspert. Je ziet niets meer en ademen gaat moeizaam. Jouw huis ziet er ineens niet meer vertrouwt uit. Je moet er niet aan denken. Toch zijn er bijna dagelijks branden in ons land. 

Bij een brand heb je 3 minuten om in leven te blijven. Geen seconde meer.

Een brand ontwikkelt zich sneller dan vroeger door onder andere het gebruik van andere bouwmaterialen. Wist je dat in drie minuten een beginnende brand kan veranderen in een grote uitslaande brand?

  • 3 minuten is niks 3 minuten is niks
Brandweer_3min.jpg

Ben jij wel goed voorbereid?

2. Ken je vluchtroute

Weet hoe je snel buiten komt, of je medebewoners moet waarschuwen en waar je buiten verzamelt. Zorg dat je vluchtroute altijd vrij is van obstakels. Oefen je vluchtroute, Ga op bed liggen, zet de timer op 3 minuten en doe je ogen dicht.

3. Weet wat te doen als je buiten bent

Bel 112 als je veilig buiten bent. Blijf kalm, vertel je naam en volledige adres. Zodra de brandweer komt kun je aangeven waar de brand is, wat er brand en of er nog mensen of dieren in het pand zijn. Doof of slechthorend? Met jouw teksttelefoon deel je een calamiteit met 0800-8112

Toch brand?

Hoe oplettend je ook bent, het kan ons allemaal overkomen. Dit moet je doen bij brand:

  • Blijf rustig
  • Waarschuw andere bewoners
  • Vlucht via de afgesproken veilige route
  • Sluit deuren achter je
  • Verzamel op een vooraf afgesproken plaats buiten
  • Bel 112. Blijf kalm, vertel je naam en volledige adres
  • Wacht op de brandweer en vertel bijzonderheden
Brandweer_Portiek-omslag.jpg

Weet jij hoe je een brandje blust?

Een beginnende brand in je woning kun je vaak zelf blussen. Doe dit alleen als je zonder gevaar kunt wegkomen!

Delen