Rookmelders redden levens

05 oktober 2023
Door regio: Groningen

Het is een simpele rekensom: bij brand heb je 3 minuten om veilig je huis uit te komen. Niet vanwege de brand zelf, maar vanwege de rook die zich verspreidt. In de rook zitten roet en andere giftige deeltjes die letterlijk je adem benemen. Van 2 tot en met 30 oktober vraagt de brandweer daarom aandacht voor de brandveiligheid in onze provincie.

Rookmelders waarschuwen je op tijd. Vooral als je slaapt is een rookmelder waardevol, want je merkt de brand niet zo snel op omdat je neus niet ‘werkt’ als je slaapt. De brandweer komt gemiddeld binnen 15 minuten na melding bij de brand aan. In die tijd kan veel gebeuren en helpt een rookmelder je om jezelf in veiligheid te brengen. Er zijn ook rookmelders voor doven en slechthorenden beschikbaar.

In Nederland hangen inmiddels in ongeveer 90% van de woningen rookmelders. In Groningen scoren we met 97% hoog. Met rookmelders redden we in Groningen dus levens. We komen dan nog wel steeds uit op 8600 woningen zonder rookmelder. Het doel van de brandpreventieweken is om dat aantal te verkleinen.

Hans Foekens, sectorhoofd Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Groningen, bevestigt een rookmelder aan het plafond.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er veel winst te behalen valt in het controleren van de rookmelders. Ongeveer 26% van de inwoners test de rookmelders niet. 14% van de inwoners test de rookmelders elke maand.

Met de slogan ‘Check – Koop – Plak’ roept Brandweer Nederland alle inwoners op, om minimaal één goed werkende rookmelder op te hangen op elke woonverdieping in huis. Rookmelders gaan maximaal tien jaar mee. Daarna moet je ze vervangen omdat de meetcel in het apparaat dan z’n beste tijd gehad heeft. Is de rookmelder te oud, dan raakt ‘ie storingsgevoelig en kan de rookmelder vals alarm geven.”

Bezoek de pagina Meer informatie over rookmelders

Bezoek de pagina Hoe bereid je je voor op brand?

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box